Wykonanie

Przepis na to ciasto moja mama przyniosła z pracy. Po pierwszym zerknięciu na przepis wydawał mi się podobny do ciasta "Gargamel" (klik), ale choć oba ciasta mają trochę wspólnego to w smaku są dość różne. Ten piernik nie ma w składzie
mąki żytniej, ma masę robioną na gorąco i zawiera
wiśnie, które zmieniają smak. A przede wszystkim opiera się na
biszkoptowym cieście, nie ucieranym. Całość smaczna, zwłaszcza kiedy piernikowe blaty nasączy się
herbatą z odrobiną
rumu.*foremka 25*34 cmSkładniki: na ciasto piernikowe:2,5 szklanki
mąki pszennej6
jajekszklanka
miodu3/4 szklanki
cukruopakowanie
przyprawy do piernikałyżeczka
sodyłyżeczka
proszku do pieczenia na wkładkę:3
jajka350 g
mąki3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
cynamonu6
jabłekszklanka wydrylowanych
wiśni z kompotu1/2 szklanki
orzechów włoskichłyżeczka
proszku do pieczenia na przełożenie:litr
mleka3 opakowania budyniu
waniliowego6 łyżek
cukrukostka
masładodatkowo:
herbata z
rumempolewa czekoladowaCiasto piernikowe:
Białka ubić z
cukrem na pianę, ubijając dodawać po
żółtku.
Mąkę wymieszać z proszkiem,
sodą i
przyprawą do piernika, przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Na końcu dodać
miód. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Naponczować.Wkładka owocowa:
Jabłka pokroić w kostkę,
orzechy posiekać.
Jajka ubić z
cukrem,
mąkę wymieszać z
cynamonem i proszkiem, dodać do masy jajecznej. Wrzucić
owoce i
orzechy, wymieszać. Przełożyć do blaszki w której piekło się ciasto piernikowe. Piec w 180*C około 40 minut.Budynie i
cukier wymieszać ze szklanką
mleka i ugotować na pozostałym
mleku. Do gorącego dodać
masło i miksować aż całkowicie wchłonie się w
budyń. Połowę gorącej masy wyłożyć na jeden blat ciasta piernikowego, przykryć wkładką z
owocami, wyłożyć resztę masy i ostatni blat ciasta. Polać polewą lub posypać
cukrem pudrem.