Wykonanie
To już najwyższy czas aby przygotować ciasto na piernik staropolski dojrzewający i odstawić do leżakowania. Przygotowując ciasto poczujecie zapach świąt unoszący się po całym domu miesiąc wcześniej.Gorąco polecam tym bardziej, że praca jest podzielona na kilka etapów i tak bardzo jej nie odczujecie.Piernik po upieczeniu dowolnie przekładacie i dekorujecie.

500 g
miodu400g
cukru250 g
masła3
jaja1 kg
mąki pszennej3 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 szklanki zimnego
mleka3 łyżki domowej
przyprawy do piernika (tutaj)garść drobno pokrojonych
orzechów włoskich3 łyżki drobno pokrojonej
skórki pomarańczowejMasło,
miód i
cukier roztopić a następnie przestudzić.W
mleku rozpuścić
sodę.Do przestudzonej masy partiami dodawać
jajka,
mąkę i
mleko z
sodą cały czas wyrabiając łyżką lub ręcznie. Ciasto będzie kleiste.Pod koniec dodać przyprawę do piernika oraz
orzechy i
skórkę pomarańczową.Ciasto przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka, przykryć ściereczką, obwiązać, włożyć do reklamówki i odstawić w chłodne miejsce(piwnica lub lodówka) na 2-4 tygodni.Po tym czasie ciasto wyjąć, podzielić na 3 równe części, rozwałkować i upiec w temp. 180 °C prze 15-20 minut.Blaty przełożone papierem owinąć w folię aluminiową i odstawić na 2 dni do zmiękczenia.Następnie przełożyć dowolnymi masami i udekorować
polewą czekoladową.Smacznego!!