ßßß Cookit - przepis na Groszkowa sałatka

Groszkowa sałatka

nazwa

Wykonanie

Według jednego z popularniejszych mitów o odżywianiu rośliny strączkowe są bogatym źródłem białka, błonnika, żelaza i cynku oraz stanowią doskonałą roślinną alternatywę dla mięsa. Jest w tym trochę prawdy – warzywa strączkowe jako jeden z niewielu pokarmów łączą białko i błonnik, lecz ich zawartość białka, żelaza i cynku jest znacznie niższa niż w mięsie, jajkach czy owocach morza.
Składniki:
1 puszka groszku konserwowego
1 puszka cieciorki
1 puszka soczewicy
3 ogórki konserwowe
4 jajka na twardo
1 opakowanie pierożków tortellini z szynką
majonez kielecki 300 ml
keczup pikantny
1 cebula
4 łyżki kremu z gorczycy z miodem
Sposób przygotowania:
Pierożki gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobna kostkę i mieszamy z kremem z gorczycy z miodem. Jajka ugotowane na twardo ścieramy na tarce na grubych oczkach, ogórki kroimy w kostkę. Groszek, cieciorkę i soczewicę odcedzamy na sitku.
W salaterce układamy warstwami nasza sałatkę:
- pierożki
- majonez
- soczewica
- cebula
- cieciorka
- pierożki
- majonez
- ogórki
- jajka
- groszek
- keczup
Całość możemy udekorować według własnego pomysłu ja uzyłam do tego oliwek i liści bazylii
Źródło:http://wmojejkuchni-ak.bloog.pl/id,351749454,title,Groszkowa-salatka,index.html