Według jednego z popularniejszych mitów o odżywianiu rośliny strączkowe są bogatym źródłem białka, błonnika, żelaza i cynku oraz stanowią doskonałą roślinną alternatywę dla mięsa. Jest w tym trochę prawdy – warzywa strączkowe jako jeden z niewielu pokarmów łączą białko i błonnik, lecz ich zawartość białka, żelaza i cynku jest znacznie niższa niż w mięsie, jajkach czy owocach morza.Składniki:1 puszka groszku konserwowego1 puszka cieciorki1 puszka soczewicy3 ogórki konserwowe4 jajka na twardo1 opakowanie pierożków tortellini z szynkąmajonez kielecki 300 mlkeczup pikantny1 cebula4 łyżki kremu z gorczycy z miodemSposób przygotowania:Pierożki gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobna kostkę i mieszamy z kremem z gorczycy z miodem. Jajka ugotowane na twardo ścieramy na tarce na grubych oczkach, ogórki kroimy w kostkę. Groszek, cieciorkę i soczewicę odcedzamy na sitku.W salaterce układamy warstwami nasza sałatkę:- pierożki- majonez- soczewica- cebula- cieciorka- pierożki- majonez- ogórki- jajka- groszek- keczupCałość możemy udekorować według własnego pomysłu ja uzyłam do tego oliwek i liści bazylii