Wykonanie
Szybka, prosta, nie tylko na Wielkanoc :)Korzenie
chrzanu zalewamy bardzo zimną
wodą i ostawiamy na noc. Dzięki temu
chrzan będzie jędrny, łatwiej będzie nam go trzeć i nie będziemy płakać.
Chrzan dobrze jest trzeć przy otwartym oknie, wtedy część
olejków eterycznych po prostu wywietrzeje, a nasze oczy będą mniej łzawić.
4 - 5
jajek na twardo1 mała puszka
kukurydzy z
groszkiem100 gramów
szynki3 średnie
konserwowe ogórkipęczek
szczypiorkuokoło 5 cm kawałek
chrzanu lub 1,5 łyżki
chrzanu ze słoiczka
sól,
pieprz3 łyżki
majonezuChrzan zetrzeć,
jaja,
szczypiorek posiekać drobno.
Ogórki i
szynkę pokroić w małą kosteczkę.Konserwę odsączyć z zalewy.Wszystko wymieszać, dodać
sól i
pieprz, wymieszać z
majonezem, schłodzić w lodówce.