ßßß Cookit - przepis na Wiosenna sałatka warstwowa

Wiosenna sałatka warstwowa

nazwa

Wykonanie

Sałatka warstwowa od dawna jest stałą składową mojego wiosenno-letniego menu. Ostatnio przypomniałam sobie o jej istnieniu i postanowiłam zrobić. Jej zapach kusił za każdym razem, kiedy otwieraliśmy lodówkę. Gdyby nie sos, którym polewa się wierzch powiedziałabym, że jest dietetyczna - w końcu jej główną składową są warzywa! Zawsze można zrezygnować z sosu i wybrać opcję light, ale to już nie będzie to samo :)
Składniki, w podanej kolejności od pierwszej warstwy:
- mała sałata lodowa (pokrojona w cienkie paski),
- średni ogórek zielony (plasterki, niezbyt cienkie),
- średniej wielkości cebula (pokrojona w plasterki lub w kostkę),
- 2 pomidory obrane ze skórki (pokrojone w ósemki),
- 1 puszka kukurydzy,
- mały kawałek szynki (starty na tarce z małymi oczkami),
- mały kawałek sera żółtego (starty na tarce z małymi oczkami),
- 3 jajka (pokrojone w ósemki),
- sos (5 łyżek majonezu, 3 ketchupu, 1 łyżka musztardy; sos najlepiej przygotować tuż przed podaniem).
Wszystkie podane składniki tworzą kolejne warstwy. Należy je równomiernie rozłożyć. Proporcje należy dostosować do wielkości miski - moje są na większą, w kształcie trapezu. Smacznego!!!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/03/wiosenna-saatka-warstwowa.html