Wykonanie
Na weekend wpadli do nas goście. Dom się zapełnił i zrobiło się gwarno. To idealny moment na ugotowanie sycącej potrawy z
mięsa i warzyw, która dzięki temu przepisowi jest bardzo prosta i do przygotowania w kuchence mikrofalowej. Mówiąc szczerze, to pierwszy raz w życiu cokolwiek gotowałam z mikrofali i miałam lekkie obawy. Znam osoby, które uważałyby taką czynność za świętokradztwo w kuchni i nigdy by tego nie wypróbowały, ja jednak mam cały dział w książce poświęcony podobnym przepisom i
pora było któryś sprawdzić choćby z ciekawości, a że w zamrażarce zalegała
wieprzowina, Ragout okazało się być idealnym przepisem.Porcja na 5-6 osób. Przepis pochodzi z książki kulinarnej Jedno smaczne danie Reader's Digest.Składniki:1 łyżka
oliwy z oliwek1 duża
cebula, obrana i pokrojona w plasterki1 ząbek
czosnku, obrany i zmiażdżony3
selery naciowe, oczyszczone i drobno posiekane (wzięłam 3 łodygi)2 średniej wielkości
marchewki, oskrobane i pokrojone w talarki675 g
ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę225 g
pieczarek, opłukanych3 płaskie łyżki
mąki150 ml
wywaru z kurczaka400 g obranych
pomidorów z puszki1 płaska łyżka
przecieru pomidorowego1,2 płaskiej łyżeczki
papryki w proszku1/2 płaskiej łyżeczki
soliświeżo zmielony
pieprz czarny340 g
gotowanej wieprzowiny, pokrojonej w kostkę150 g kwaśnej
śmietany2 łyżki siekanej
natki pietruszkiPrzygotowanie :(Wszystkie czynności dotyczą gotowania w mikrofali przy mocy maksymalnej równej 800 - najwyższa temperatura)W dużym żaroodpornym półmisku (może być plastikowy garnek do mikrofali) rozgrzać
oliwę przez 30 sekund. Wsypać
cebulę,
czosnek,
seler,
marchew i
ziemniaki. Przykryć i gotować w najwyższej temperaturze przez 8 minut, mieszając co 2 minuty.Dorzucić
pieczarki, przykryć i gotować w najwyższej temperaturze przez 3 minuty, mieszając raz po 1,5 minucie. Posypać
mąką, wymieszać i gotować w najwyższej temperaturze przez 30 sekund. Dodać
wywar,
pomidory,
przecier pomidorowy, 1 łyżeczkę
papryki w proszku,
sól i szczyptę
pieprzu, wymieszać. Przykryć i gotować w najwyższej tempraturze przez 12 minut, mieszając co 4 minuty.Włożyć
mięso, przykryć i gotować w średniej tempraturze przez 8 minut, zamieszać po 4 minutach. Polać
śmietaną i posypać
papryką. Gotować w najwyższej tempraturze przez 1,5 minuty. Dekorować
pietruszką i podawać.
Z pozoru, podczas gotowania może się wydawać, że warzywa się nie ugotują w tak krótkim czasie. Nic bardziej mylnego. Sama miałam takie obawy, ale okazało się, że czas w książce jest doskonale wyliczony i warzywa są idealne. Gdyby gotowały się za długo mogłyby się rozpaść. Sama potrawa jest bardzo sycąca. Osobiście uwielbiam ten zapach
pomidorów z puszki, gdy dodaje je do dania, a wyraźnie je
potem czuć w smaku. Jeśli nie macie
selera naciowego w łodygach,
dajcie zwykły, ale tylko 1 sztukę bo jest intensywniejszy.
Pieczarki (najlepiej kupić małe) i
pomidory wrzucamy w całości (
pomidory odsączyć z zalewy).