ßßß Cookit - przepis na Ragout wieprzowe

Ragout wieprzowe

nazwa

Wykonanie

Na weekend wpadli do nas goście. Dom się zapełnił i zrobiło się gwarno. To idealny moment na ugotowanie sycącej potrawy z mięsa i warzyw, która dzięki temu przepisowi jest bardzo prosta i do przygotowania w kuchence mikrofalowej. Mówiąc szczerze, to pierwszy raz w życiu cokolwiek gotowałam z mikrofali i miałam lekkie obawy. Znam osoby, które uważałyby taką czynność za świętokradztwo w kuchni i nigdy by tego nie wypróbowały, ja jednak mam cały dział w książce poświęcony podobnym przepisom i pora było któryś sprawdzić choćby z ciekawości, a że w zamrażarce zalegała wieprzowina, Ragout okazało się być idealnym przepisem.
Porcja na 5-6 osób. Przepis pochodzi z książki kulinarnej Jedno smaczne danie Reader's Digest.
Składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża cebula, obrana i pokrojona w plasterki
1 ząbek czosnku, obrany i zmiażdżony
3 selery naciowe, oczyszczone i drobno posiekane (wzięłam 3 łodygi)
2 średniej wielkości marchewki, oskrobane i pokrojone w talarki
675 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
225 g pieczarek, opłukanych
3 płaskie łyżki mąki
150 ml wywaru z kurczaka
400 g obranych pomidorów z puszki
1 płaska łyżka przecieru pomidorowego
1,2 płaskiej łyżeczki papryki w proszku
1/2 płaskiej łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz czarny
340 g gotowanej wieprzowiny, pokrojonej w kostkę
150 g kwaśnej śmietany
2 łyżki siekanej natki pietruszki
Przygotowanie :
(Wszystkie czynności dotyczą gotowania w mikrofali przy mocy maksymalnej równej 800 - najwyższa temperatura)
W dużym żaroodpornym półmisku (może być plastikowy garnek do mikrofali) rozgrzać oliwę przez 30 sekund. Wsypać cebulę, czosnek, seler, marchew i ziemniaki. Przykryć i gotować w najwyższej temperaturze przez 8 minut, mieszając co 2 minuty.
Dorzucić pieczarki, przykryć i gotować w najwyższej temperaturze przez 3 minuty, mieszając raz po 1,5 minucie. Posypać mąką, wymieszać i gotować w najwyższej temperaturze przez 30 sekund. Dodać wywar, pomidory, przecier pomidorowy, 1 łyżeczkę papryki w proszku, sól i szczyptę pieprzu, wymieszać. Przykryć i gotować w najwyższej tempraturze przez 12 minut, mieszając co 4 minuty.
Włożyć mięso, przykryć i gotować w średniej tempraturze przez 8 minut, zamieszać po 4 minutach. Polać śmietaną i posypać papryką. Gotować w najwyższej tempraturze przez 1,5 minuty. Dekorować pietruszką i podawać.
Z pozoru, podczas gotowania może się wydawać, że warzywa się nie ugotują w tak krótkim czasie. Nic bardziej mylnego. Sama miałam takie obawy, ale okazało się, że czas w książce jest doskonale wyliczony i warzywa są idealne. Gdyby gotowały się za długo mogłyby się rozpaść. Sama potrawa jest bardzo sycąca. Osobiście uwielbiam ten zapach pomidorów z puszki, gdy dodaje je do dania, a wyraźnie je potem czuć w smaku. Jeśli nie macie selera naciowego w łodygach, dajcie zwykły, ale tylko 1 sztukę bo jest intensywniejszy. Pieczarki (najlepiej kupić małe) i pomidory wrzucamy w całości (pomidory odsączyć z zalewy).
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_49_ragout-wieprzowe.html