ßßß Cookit - przepis na Cmentarne ciasto korzenne

Cmentarne ciasto korzenne

nazwa

Wykonanie

Zbliża się Halloween! :D Samego święta nie obchodzę, ale jak najbardziej uwielbiam bawić się dekoracjami z lukru, a nastrój grozy sprzyja ciekawym, nietypowym pomysłom, które idealnie pasują do tego okresu w roku. Ciasto jest niezwykle pracochłonne i podzielone na etapy, nie ukrywam tego, dlatego przepis podrzucam Wam dużo wcześniej. Gdybyście chcieli je przygotować na klimatyczną imprezę przebieraną będzie jak znalazł obok kolorowych drinków prezentowanych w probówkach czy wydrążonej i oświetlonej dyni. Przepis na ciasto to mocno zmodyfikowana wersja ciasta, które niedawno pojawiło się stronie KS . Szukałam czegoś "gotowego", nad czym nie będę musiała za długo dumać, a co będzie pasować klimatem do ozdób które przygotowałam. Gęste czekoladowe ciasto było idealne. Pokusiłam się jednak o utrzymanie go w klimacie korzennym i odrobinę mniej wilgotnym. Wyszło przepysznie, a efekt był piękny. :) Pamiętajcie jednak by ozdoby nałożyć przed samym podaniem, lukier szybko mięknie w kontakcie z polewą i ciastem. Ponadto w przepisie na ciasteczka, ciasta jest znacznie więcej (nie można zmniejszyć jego ilości bez zmiany receptury, podobnie jest z lukrem), wykorzystajcie to i przygotujcie więcej grobowych ciasteczek do podgryzania. Powodzenia! :D
Składniki:
Ciasto:
1/2 szklanki mąki
5 jajek
2 tabliczki gorzkiej czekolady
200 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego lub kilka kropel aromatu pomarańczowego
1/4 szklanki kakao
2 łyżki przyprawy korzennej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
125 g masła lub margaryny
60 ml wody
3 łyżki wódki lub rumu
1/2 łyżeczki soli
Pokrywa:
150 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
1/3 szklanki kremówki 36%
1/3 szklanki kakao
Ciasteczka:
2 szklanki mąki
120 g margaryny
1 jajko
1 łyżka przyprawy korzennej
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
cukier puder do podsypania
Lukier:
1 białko
około 380 g cukru pudru
spora szczypta cream of tartar (nie jest konieczny)
kilka kropel aromatu anyżkowego lub miętowego (niekoniecznie)
Dodatkowo:
cukrowe kostki
Przygotowanie:
Ciasteczka: Margarynę podgrzać w mikrofali aż będzie bardzo miękka (prawie półpłynna). Dodać do niej cukier i miksować na większych obrotach aż stanie się jaśniejsza i kremowa. Dodać jajko oraz ekstrakt i miksować do dobrego połączenia się składników. Do osobnej miski przesiać mąkę (1,5 szklanki), sodę lub proszek, kakao, przyprawę korzenną. Wymieszać, dodać do margaryny z jajkiem i miksować przez chwilę na niedużych obrotach. Szpatułką zdrapać ciasto na stolnicę, dosypać resztę mąki i zagnieść w jednolitą kulę. Odstawić na minimum kilka godzin do lodówki.
Ciasto pokroić na 3 części, 2 z nich schować z powrotem do lodówki, a jedną lekko zagnieść. Podsypać stolnicę i ciasto cukrem pudrem i rozwałkować ciasto na grubość 1,5-2mm. Wykrawać nożem krzyże i nagrobki (lub użyć halloweenowych foremek jeśli takie macie). Odstawić na papier do pieczenia i schłodzić ponownie w lodówce przez około 15-20 minut. Piec przez 4 minuty (góra i dół) w 190 stopniach. Po upieczeniu jednej porcji postąpić ponownie z dwiema pozostałymi (zapobiegnie to ogrzewaniu zbyt dużej ilości ciasta). Odstawić ciasta na jedną dobę w suche miejsce.
Lukier: Do białka przesiać cukier puder i dodać cream of tartar. Miksować przez kilka minut aż masa lekko stężeje i będzie śnieżnobiała. Dodać aromat i miksować ponownie. Ostatecznie lukier ma być bardzo gęsty, nie powinien zlewać się sam, dopiero po potrząśnięciu kilkukrotnie miską powinien się wyrównać. Przełożyć lukier do worka cukierniczego z tylką nr 1 Wiltona lub inną o 1mm okrągłym otworze. Wykonać napisy "R.I.P." i inne ewentualne zdobienia na ciastkach. Odstawić lukier i przygotować deskę owiniętą papierem do pieczenia (dobrze go naciągnąć żeby się nie zwijał i był płaski). Wykonywać lukrem zdobienia w kształcie ozdobnego płotu do cmentarza (jak na zdjęciu lub innego). Wykonać 11 przęseł i dwa mniejsze (połówki) na bramę (szerokość przęsła 5-6 cm, wysokość około 4cm). Odstawić na minimum 24 godziny do zastygnięcia. Przy okazji wykonywania możemy zrobić cukrowe kosteczki jak z tego przepisu . Po wyschnięciu i stwardnieniu (uwaga, ozdoby są niezwykle delikatne) rolować papier na twardej powierzchni do dołu, ściągając ostrożnie zdobienia. Odstawić w suche, bezpieczne miejsce.
Ciasto: Czekoladę, kakao, margarynę lub masło, ekstrakt, przyprawy (korzenne, imbir, cynamon) i wodę podgrzać do trzymania płynnej masy. Odstawić. Żółtka oddzielić od białek. Cukier podzielić na 60 i 140 g. Białka z solą ubić na sztywną pianę. Po ubiciu dosypywać po trochę cukru (z porcji 140 g) aż piana zgęstnieje. W osobnej misce ubić żółtka z resztą cukru na jasną i puszystą masę. Dodać masę czekoladową, zmiksować. Dodać alkohol i ponownie zmiksować. Do białek wsypać mąkę, lekko, podbierając ciasto od dołu szpatułką wymieszać w kilku ruchach. Dodać żółtka z czekoladą i równie delikatnie wymieszać do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto przełożyć do formy 20x20 wyłożonej papierem. Piec 40 minut w 160 stopniach. Po wyjęciu dobrze ostudzić.
Ciasto ściąć z góry tak by powierzchnia była w miarę równa. W rondelku wymieszać kremówkę z czekoladączekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Gorącą polewę wylać na ciasto i rozsmarować po górze. Niewielką ilością wysmarować boki ciasta. Na górnej powierzchni przyciskając i odrywając łyżkę uformować nierówności z czekolady tak by powstały lekko pagórki i zagłębienia. Poczekać aż polewa ostygnie, najlepiej schłodzić w lodówce.
Kakao przesypać do sitka. Mocno oprószyć wierzch ciasta oraz jego boki. Powbijać ciasteczka w kształcie krzyży u nagrobków, posypać miejscami kostki cukrowe. Całość obwarować lukrowanymi przęsłami. Podawać od razu.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_160_cmentarne-ciasto-korzenne.html