Wykonanie
Zbliża się Halloween! :D Samego święta nie obchodzę, ale jak najbardziej uwielbiam bawić się dekoracjami z lukru, a nastrój grozy sprzyja ciekawym, nietypowym pomysłom, które idealnie pasują do tego okresu w roku. Ciasto jest niezwykle pracochłonne i podzielone na etapy, nie ukrywam tego, dlatego przepis podrzucam Wam dużo wcześniej. Gdybyście chcieli je przygotować na klimatyczną imprezę przebieraną będzie jak znalazł obok kolorowych
drinków prezentowanych w probówkach czy wydrążonej i oświetlonej dyni. Przepis na ciasto to mocno zmodyfikowana wersja ciasta, które niedawno pojawiło się stronie KS . Szukałam czegoś "gotowego", nad czym nie
będę musiała za długo dumać, a co będzie pasować klimatem do ozdób które przygotowałam. Gęste
czekoladowe ciasto było idealne. Pokusiłam się jednak o utrzymanie go w klimacie korzennym i odrobinę mniej wilgotnym. Wyszło przepysznie, a efekt był piękny. :) Pamiętajcie jednak by ozdoby nałożyć przed samym podaniem,
lukier szybko mięknie w
kontakcie z polewą i
ciastem. Ponadto w przepisie na
ciasteczka, ciasta jest znacznie więcej (nie można zmniejszyć jego ilości bez zmiany receptury, podobnie jest z lukrem), wykorzystajcie to i przygotujcie więcej
grobowych ciasteczek do podgryzania. Powodzenia! :DSkładniki:Ciasto:1/2 szklanki
mąki5
jajek2 tabliczki
gorzkiej czekolady200 g
cukru1 łyżeczka ekstraktu
pomarańczowego lub kilka kropel
aromatu pomarańczowego1/4 szklanki
kakao2 łyżki
przyprawy korzennej1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru w proszku125 g
masła lub
margaryny60 ml
wody3 łyżki
wódki lub
rumu1/2 łyżeczki
soliPokrywa:150 g
czekolady (
mlecznej lub gorzkiej)1/3 szklanki kremówki 36%1/3 szklanki
kakaoCiasteczka:2 szklanki
mąki120 g
margaryny1
jajko1 łyżka
przyprawy korzennej1 łyżka
kakao1/2 łyżeczki
sody lub
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegocukier puder do podsypania
Lukier:1
białkookoło 380 g
cukru pudruspora szczypta cream of
tartar (nie jest konieczny)kilka kropel aromatu
anyżkowego lub
miętowego (niekoniecznie)Dodatkowo:
cukrowe kostkiPrzygotowanie:
Ciasteczka:
Margarynę podgrzać w mikrofali aż będzie bardzo miękka (prawie półpłynna). Dodać do niej
cukier i miksować na większych obrotach aż stanie się jaśniejsza i kremowa. Dodać
jajko oraz ekstrakt i miksować do dobrego połączenia się składników. Do osobnej miski przesiać
mąkę (1,5 szklanki),
sodę lub proszek,
kakao,
przyprawę korzenną. Wymieszać, dodać do
margaryny z
jajkiem i miksować przez chwilę na niedużych obrotach. Szpatułką zdrapać ciasto na stolnicę, dosypać resztę
mąki i zagnieść w jednolitą kulę. Odstawić na minimum kilka godzin do lodówki.Ciasto pokroić na 3 części, 2 z nich schować z powrotem do lodówki, a jedną lekko zagnieść. Podsypać stolnicę i ciasto
cukrem pudrem i rozwałkować ciasto na grubość 1,5-2mm. Wykrawać nożem krzyże i nagrobki (lub użyć halloweenowych foremek jeśli takie macie). Odstawić na papier do pieczenia i schłodzić ponownie w lodówce przez około 15-20 minut. Piec przez 4 minuty (góra i dół) w 190 stopniach. Po upieczeniu jednej porcji postąpić ponownie z dwiema pozostałymi (zapobiegnie to ogrzewaniu zbyt dużej ilości ciasta). Odstawić ciasta na jedną dobę w suche miejsce.
Lukier: Do
białka przesiać
cukier puder i dodać cream of
tartar. Miksować przez kilka minut aż masa lekko stężeje i będzie śnieżnobiała. Dodać aromat i miksować ponownie. Ostatecznie
lukier ma być bardzo gęsty, nie powinien zlewać się sam, dopiero po potrząśnięciu kilkukrotnie miską powinien się wyrównać. Przełożyć
lukier do worka cukierniczego z tylką nr 1 Wiltona lub inną o 1mm okrągłym otworze. Wykonać napisy "R.I.P." i inne ewentualne zdobienia na ciastkach. Odstawić
lukier i przygotować deskę owiniętą papierem do pieczenia (dobrze go naciągnąć żeby się nie zwijał i był płaski). Wykonywać lukrem zdobienia w kształcie ozdobnego płotu do cmentarza (jak na zdjęciu lub innego). Wykonać 11 przęseł i dwa mniejsze (połówki) na bramę (szerokość przęsła 5-6 cm, wysokość około 4cm). Odstawić na minimum 24 godziny do zastygnięcia. Przy okazji wykonywania możemy zrobić
cukrowe kosteczki jak z tego przepisu . Po wyschnięciu i stwardnieniu (uwaga, ozdoby są niezwykle delikatne) rolować papier na twardej powierzchni do dołu, ściągając ostrożnie zdobienia. Odstawić w suche, bezpieczne miejsce.Ciasto:
Czekoladę,
kakao,
margarynę lub
masło, ekstrakt,
przyprawy (korzenne,
imbir,
cynamon) i
wodę podgrzać do trzymania płynnej masy. Odstawić.
Żółtka oddzielić od
białek.
Cukier podzielić na 60 i 140 g.
Białka z
solą ubić na sztywną pianę. Po ubiciu dosypywać po trochę
cukru (z porcji 140 g) aż piana zgęstnieje. W osobnej misce ubić
żółtka z resztą
cukru na jasną i puszystą masę. Dodać masę
czekoladową, zmiksować. Dodać
alkohol i ponownie zmiksować. Do
białek wsypać
mąkę, lekko, podbierając ciasto od dołu szpatułką wymieszać w kilku ruchach. Dodać
żółtka z
czekoladą i równie delikatnie wymieszać do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto przełożyć do formy 20x20 wyłożonej papierem. Piec 40 minut w 160 stopniach. Po wyjęciu dobrze ostudzić.Ciasto ściąć z góry tak by powierzchnia była w miarę równa. W rondelku wymieszać kremówkę z
czekoladą aż
czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Gorącą polewę wylać na ciasto i rozsmarować po górze. Niewielką ilością wysmarować boki ciasta. Na górnej powierzchni przyciskając i odrywając łyżkę uformować nierówności z
czekolady tak by powstały lekko pagórki i zagłębienia. Poczekać aż polewa ostygnie, najlepiej schłodzić w lodówce.
Kakao przesypać do sitka. Mocno oprószyć wierzch ciasta oraz jego boki. Powbijać
ciasteczka w kształcie krzyży u nagrobków, posypać miejscami kostki
cukrowe. Całość obwarować lukrowanymi przęsłami. Podawać od razu.