Wykonanie
Wczorajszego wieczora padło hasło- trzeba coś upiec na niedzielę. Nie musieli mi dwa
razy powtarzać. Wystarczyło otworzyć szufladę, a tam
czekolada. Hmm..., w lodówce
margaryna,
jajka.
Cukier też jest no i
kakao. Wszystkie składniki szybko zgromadziłam w jedno miejsce i wzięłam się do roboty. Nie po raz pierwszy robiłam to ciasto i nigdy mnie nie zawiodło. Sprawdza się idealnie, a najważniejsze jest to, że jest wyśmienite pomimo swojej prostoty.Druga równie ważna rzecz to fakt, iż jest ono
czekoladowe, a chyba nie ma (no może są, ale bardzo nieliczne) osób, które jej nie lubią.
Czekolada to produkt dobry na każdy humor i pogodę.Składniki:- 1 kostka
margaryny- 1 tabliczka
gorzkiej czekolady- 3 łyżeczki
cukry waniliowego- 10 dag
cukru- 5 dag
kakaa- 20 dag
mąki- 1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- szczypta
soli- 4
jajka- tabliczka
czekolady deserowej do polania
Wykonanie:Będziemy potrzebować
trzech naczyń. Najpierw w niewielkim garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy
margarynę, posiekaną
czekoladę,
cukier oraz
kakao. Czekamy aż
margaryna się rozpuści i wszystkie składniki połączą. Masa nie powinna się zagotować. Po przygotowaniu masy odstawiamy ją na 20 min do ostygnięcia. W czasie kiedy masa stygnie, do osobnej miski przesiewamy
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól oraz
sodę.
Natomiast w największym naczyniu roztrzepujemy
jajka za pomocą miksera. Wystarczy żeby się zmieszały, nie musimy ubijać z nich piany. Kiedy już mamy wykonane powyższe czynności zabieramy się za łączenie składników. Najpierw do roztrzepanych
jajek dodajemy ciepłą masę
czekoladę, do mieszania masy używamy trzepaczki. Kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję dodajemy stopniowo przesianą
mąkę oraz resztę produktów. Kolejny raz używamy trzepaczki. Całość przelewamy do formy.
Formę najpierw natłuszczamy i posypujemy
bułką tartą. Ciasto pieczemy przez 45 min w temperaturze 160 stopni. Sprawdzając ciasto nie powinniśmy kierować się "suchym patyczkiem", ponieważ ciasto nie może być przesuszone, dlatego wyciągnięty patyczek będzie odrobinę oblepiony
ciastem.Po upieczeniu wyciągamy ciasto z formy i polewamy rozpuszczoną
deserową czekoladą.