Wykonanie
Dziś co-nieco o daniu pod hasłem "Duszone Hamburgery". Przepis zaczerpnięty z książki "Jedno smaczne danie" Reader's Digest, chyba mojej ulubionej kulinarnej książki od której wszystko się zaczęło. Składniki i sposób przyrządzenia z książki. :)W przepisie podają, że jest to porcja na 4 osoby, ale moim zdaniem taki wielki rondel wystarczy spokojnie na 8 osób. Czas przygotowania to ok. 30 min, czas gotowania 50 min do godziny.Składniki:85 g
tartej bułki800 g chudej mielonej
wołowiny1 średnie
jajko1 łyżka
kechupu2 łyżki
sosu Worcestershire1 łyżeczka suszonego tyminaku1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
soliświeżo zmielony
pieprz czarny2 łyżki
oliwy z oliwek1 średnia
cebula, obrana i pokrojona w cienkie plasterki4 średnie
marchewki, oskrobane i pokrojone w talarki1 mały
seler, oskrobany i pokrojony w kostkę115 g konserwowych miniaturowych
kolb kukurydzy2 łyżeczki
mąki pszennej675 g
ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę285 ml
wywaru wołowego (ja dałam
wywar z kostki wołowej, ale z pewnością lepszy będzie przyrządzony własnoręcznie)drobno posiekana
natka pietruszki do przybrania
pomidorki koktajlowe do dekoracji (te nie znajdowały się w przepisie, ale ładnie wyglądały na potrawie)Przygotowanie:W misce dokładnie mieszamy
bułkę tartą, zmielone
mięso,
jajko,
keczup,
sos Worcestershire,
tymianek i
oregano. Przyprawiamy połową
soli oraz sporą ilością
pieprzu. Formujemy 8 równych kotlecików.W dużym rondelku podgrzewamy
oliwę. Podsmażamy hamburgery z obu stron tak, aby zbrązowiały, i przekładamy je na talerz. Do naczynia wkładamy
cebulę,
marchew,
seler i
kukurydzę. Podsmażamy na średnio gorącym palniku przez 2-3 minuty. Dodajemy
mąkę, mieszamy, a nastepnie układamy kotlety na warzywach. Wokół hamburgerów kładziemy
ziemniaki i polewamy całość
wywarem wołowym.Przykrywamy naczynie i dusimy na małym ogniu przez 40-50 minut. W razie potrzeby dolewamy nieco więcej
wywaru. Posypujemy potrawę siekaną
pietruszką oraz
pomidorkami i podajemy.I gotowe!
Potrawa i może nie jest urocza wizualnie, ale wyszła bardzo smaczna. Warzywa są idealnie podduszone, a
mąka i
wywar stworzyły wspaniały gęsty sos o lekkim słodkim smaku
marchewki. Pychota! :)