ßßß Cookit - przepis na Duszone Hamburgery

Duszone Hamburgery

nazwa

Wykonanie

Dziś co-nieco o daniu pod hasłem "Duszone Hamburgery". Przepis zaczerpnięty z książki "Jedno smaczne danie" Reader's Digest, chyba mojej ulubionej kulinarnej książki od której wszystko się zaczęło. Składniki i sposób przyrządzenia z książki. :)
W przepisie podają, że jest to porcja na 4 osoby, ale moim zdaniem taki wielki rondel wystarczy spokojnie na 8 osób. Czas przygotowania to ok. 30 min, czas gotowania 50 min do godziny.
Składniki:
85 g tartej bułki
800 g chudej mielonej wołowiny
1 średnie jajko
1 łyżka kechupu
2 łyżki sosu Worcestershire
1 łyżeczka suszonego tyminaku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka soli
świeżo zmielony pieprz czarny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cebula, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
4 średnie marchewki, oskrobane i pokrojone w talarki
1 mały seler, oskrobany i pokrojony w kostkę
115 g konserwowych miniaturowych kolb kukurydzy
2 łyżeczki mąki pszennej
675 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
285 ml wywaru wołowego (ja dałam wywar z kostki wołowej, ale z pewnością lepszy będzie przyrządzony własnoręcznie)
drobno posiekana natka pietruszki do przybrania
pomidorki koktajlowe do dekoracji (te nie znajdowały się w przepisie, ale ładnie wyglądały na potrawie)
Przygotowanie:
W misce dokładnie mieszamy bułkę tartą, zmielone mięso, jajko, keczup, sos Worcestershire, tymianek i oregano. Przyprawiamy połową soli oraz sporą ilością pieprzu. Formujemy 8 równych kotlecików.
W dużym rondelku podgrzewamy oliwę. Podsmażamy hamburgery z obu stron tak, aby zbrązowiały, i przekładamy je na talerz. Do naczynia wkładamy cebulę, marchew, seler i kukurydzę. Podsmażamy na średnio gorącym palniku przez 2-3 minuty. Dodajemy mąkę, mieszamy, a nastepnie układamy kotlety na warzywach. Wokół hamburgerów kładziemy ziemniaki i polewamy całość wywarem wołowym.
Przykrywamy naczynie i dusimy na małym ogniu przez 40-50 minut. W razie potrzeby dolewamy nieco więcej wywaru. Posypujemy potrawę siekaną pietruszką oraz pomidorkami i podajemy.
I gotowe!
Potrawa i może nie jest urocza wizualnie, ale wyszła bardzo smaczna. Warzywa są idealnie podduszone, a mąka i wywar stworzyły wspaniały gęsty sos o lekkim słodkim smaku marchewki. Pychota! :)
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/index.php?p=1_5&nid=1