Wykonanie
Od jakiegoś czasu miałam ochotę ugotować chińszczyznę taką, jak ta z kartonowych pudełeczek, które możemy kupić "na wynos" w chińskich knajpkach szybkiej obsługi. Dziś mi się to udało: Czyli słodkie
chilli ze smażonym
kurczakiem w woku z
ryżem i warzywami polane pysznym
orzechowym sosem i posypane chrupką
prażoną cebulką. Mniam!Bardzo szybkie w przygotowaniu i wiesz, co jesz ;-)Na ok 4 porcje potrzebujemy:2
torebki ryżujedną podwójną
pierś z kurczakaszklankę
mrożonego zielonego groszkuszklankę
mrożonej mieszanki chińskiej1
marchewkę1
paprykę1 małą
cebulkę2 łyżki
oleju najlepiej arachidowego lub
sezamowegosos słodkie
chilli (dostępne niemalże wszędzie :)
sól ,
pieprzchrupka
prażona cebulkaNa sos
orzechowy potrzebujemy:
masło orzechowe (2 łyżki) / ja użyłam takiego z kawałkami
orzechów1/2 szklanki
mleka1 łyżeczka świeżej bądź suszonej
natki kolendry1 posiekany ząbek
czosnku1 płaska łyżeczka
brązowego cukruPrzygotowanie:Najpierw gotujemy
ryż, ale pod żadnym warunkiem nie może być rozgotowany!
Cebulkę siekamy w kosteczkę,
marchewkę i
paprykę w słupki, a
kurczaka w takie kawałki jakie lubimy najbardziej.
Warzywa (poza
kurczakiem) wrzucamy do woka lub podsmażamy na patelni z dodatkiem 1 łyżki
oleju. Uwaga, pod żadnym pozorem nie przykrywamy patelni, nie dusimy tych warzyw, gdyż muszą zachować chrupkość a
woda musi z nich odparować. Po 5-10 minutach dorzucamy
kurczaka i całość solimy. Smażymy tak następne kilkanaście minut do momentu gotowości pokrojonego
kurczaka.
A jak zrobiłam sos orzechowy? Wymieszałam wszystkie składniki i doprowadziłam do wrzenia. Taki sos będzie się bardzo dobrze komponował z
kurczakiem i warzywami.
Gdy
ryż będzie już gotowy podsmażamy go z łyżką
oleju i po chwili dodajemy
kurczaka z warzywami. Taki zabieg najlepiej wykonać w woku, gdyż jest to bardzo duże i wygodne naczynie do smażenia. Taka mieszanka powinna być raczej sucha, bez sosu powstałego ze smażonego
kurczaka i warzyw. Wok to ostatnia chwila, aby tą
wodę móc odparować.Uwaga, aby jedzonko nie przywarło musimy często mieszać i przerzucać taką mieszankę.
Na koniec polewamy słodkim
chilli, kilkoma łyżkami sosu
orzechowego i posypujemy wspaniale komponującą się
prażoną cebulką.
Koniecznie jeść pałeczkami :)SMACZNEGO!Tags: Chińszczyzna,mieszanka chińska,
groszek zielony,
cebulka prażona,słodkie
chilli,sos
orzechowy,
kurczak z warzywami po chińsku« poprz.nast. »Dodaj komentarz