ßßß
Od jakiegoś czasu miałam ochotę ugotować chińszczyznę taką, jak ta z kartonowych pudełeczek, które możemy kupić "na wynos" w chińskich knajpkach szybkiej obsługi. Dziś mi się to udało: Czyli słodkie chilli ze smażonym kurczakiem w woku z ryżem i warzywami polane pysznym orzechowym sosem i posypane chrupką prażoną cebulką. Mniam!Bardzo szybkie w przygotowaniu i wiesz, co jesz ;-)Na ok 4 porcje potrzebujemy:2 torebki ryżujedną podwójną pierś z kurczakaszklankę mrożonego zielonego groszkuszklankę mrożonej mieszanki chińskiej1 marchewkę1 paprykę1 małą cebulkę2 łyżki oleju najlepiej arachidowego lub sezamowegosos słodkie chilli (dostępne niemalże wszędzie :)sól , pieprzchrupka prażona cebulkaNa sos orzechowy potrzebujemy:masło orzechowe (2 łyżki) / ja użyłam takiego z kawałkami orzechów1/2 szklanki mleka1 łyżeczka świeżej bądź suszonej natki kolendry1 posiekany ząbek czosnku1 płaska łyżeczka brązowego cukru
Przygotowanie:Najpierw gotujemy ryż, ale pod żadnym warunkiem nie może być rozgotowany! Cebulkę siekamy w kosteczkę, marchewkę i paprykę w słupki, a kurczaka w takie kawałki jakie lubimy najbardziej.
Warzywa (poza kurczakiem) wrzucamy do woka lub podsmażamy na patelni z dodatkiem 1 łyżki oleju. Uwaga, pod żadnym pozorem nie przykrywamy patelni, nie dusimy tych warzyw, gdyż muszą zachować chrupkość a woda musi z nich odparować. Po 5-10 minutach dorzucamy kurczaka i całość solimy. Smażymy tak następne kilkanaście minut do momentu gotowości pokrojonego kurczaka.
A jak zrobiłam sos orzechowy? Wymieszałam wszystkie składniki i doprowadziłam do wrzenia. Taki sos będzie się bardzo dobrze komponował z kurczakiem i warzywami.
Gdy ryż będzie już gotowy podsmażamy go z łyżką oleju i po chwili dodajemy kurczaka z warzywami. Taki zabieg najlepiej wykonać w woku, gdyż jest to bardzo duże i wygodne naczynie do smażenia. Taka mieszanka powinna być raczej sucha, bez sosu powstałego ze smażonego kurczaka i warzyw. Wok to ostatnia chwila, aby tą wodę móc odparować.Uwaga, aby jedzonko nie przywarło musimy często mieszać i przerzucać taką mieszankę.
Na koniec polewamy słodkim chilli, kilkoma łyżkami sosu orzechowego i posypujemy wspaniale komponującą się prażoną cebulką.
Koniecznie jeść pałeczkami :)SMACZNEGO!Tags: Chińszczyzna,mieszanka chińska,groszek zielony,cebulka prażona,słodkie chilli,sos orzechowy,kurczak z warzywami po chińsku« poprz.nast. »Dodaj komentarz