ßßß Cookit - przepis na Chińszczyzna z sosem słodkie chilli i orzechowym

Chińszczyzna z sosem słodkie chilli i orzechowym

nazwa

Wykonanie

Od jakiegoś czasu miałam ochotę ugotować chińszczyznę taką, jak ta z kartonowych pudełeczek, które możemy kupić "na wynos" w chińskich knajpkach szybkiej obsługi. Dziś mi się to udało: Czyli słodkie chilli ze smażonym kurczakiem w woku z ryżem i warzywami polane pysznym orzechowym sosem i posypane chrupką prażoną cebulką. Mniam!
Bardzo szybkie w przygotowaniu i wiesz, co jesz ;-)
Na ok 4 porcje potrzebujemy:
2 torebki ryżu
jedną podwójną pierś z kurczaka
szklankę mrożonego zielonego groszku
szklankę mrożonej mieszanki chińskiej
1 marchewkę
1 paprykę
1 małą cebulkę
2 łyżki oleju najlepiej arachidowego lub sezamowego
sos słodkie chilli (dostępne niemalże wszędzie :)
sól , pieprz
chrupka prażona cebulka
Na sos orzechowy potrzebujemy:
masło orzechowe (2 łyżki) / ja użyłam takiego z kawałkami orzechów
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka świeżej bądź suszonej natki kolendry
1 posiekany ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka brązowego cukru
Przygotowanie:
Najpierw gotujemy ryż, ale pod żadnym warunkiem nie może być rozgotowany! Cebulkę siekamy w kosteczkę, marchewkę i paprykę w słupki, a kurczaka w takie kawałki jakie lubimy najbardziej.
Warzywa (poza kurczakiem) wrzucamy do woka lub podsmażamy na patelni z dodatkiem 1 łyżki oleju. Uwaga, pod żadnym pozorem nie przykrywamy patelni, nie dusimy tych warzyw, gdyż muszą zachować chrupkość a woda musi z nich odparować. Po 5-10 minutach dorzucamy kurczaka i całość solimy. Smażymy tak następne kilkanaście minut do momentu gotowości pokrojonego kurczaka.
A jak zrobiłam sos orzechowy? Wymieszałam wszystkie składniki i doprowadziłam do wrzenia. Taki sos będzie się bardzo dobrze komponował z kurczakiem i warzywami.
Gdy ryż będzie już gotowy podsmażamy go z łyżką oleju i po chwili dodajemy kurczaka z warzywami. Taki zabieg najlepiej wykonać w woku, gdyż jest to bardzo duże i wygodne naczynie do smażenia. Taka mieszanka powinna być raczej sucha, bez sosu powstałego ze smażonego kurczaka i warzyw. Wok to ostatnia chwila, aby tą wodę móc odparować.
Uwaga, aby jedzonko nie przywarło musimy często mieszać i przerzucać taką mieszankę.
Na koniec polewamy słodkim chilli, kilkoma łyżkami sosu orzechowego i posypujemy wspaniale komponującą się prażoną cebulką.
Koniecznie jeść pałeczkami :)
SMACZNEGO!
Tags: Chińszczyzna,mieszanka chińska,groszek zielony,cebulka prażona,słodkie chilli,sos orzechowy,kurczak z warzywami po chińsku
« poprz.
nast. »
Dodaj komentarz
Źródło:http://krewetka.info/mieso/kurczak/42-chinszczyzna-z-sosem-slodkie-chilli-i-orzechowym