ßßß Cookit - przepis na Paella po polsku :)

Paella po polsku :)

nazwa

Wykonanie

Prawdziwą paellę przygotowuje się na specjalnej patelni, na której najpierw podsmaża się składniki, potem dodaje ryż do risotta, a wreszcie całość piecze się w piekarniku. Ten przepis pewni trudno nazwać w ogóle paellą, ale i tak było pysznie :)
Składniki (na 4 porcje):
3 różnokolorowe papryki
cebula
2 ząbki czosnku
2 kabanosy
podwójny filet z kurczaka
sól, pieprz
15 dag mrożonego groszku (ja dawałam konserwowy, bo taki akurat miałam)
2 torebki ryżu
kurkuma
posiekana natka pietruszki
Papryki, kurczaka i cebulę kroję w grubą kostkę, kabanosa w plastry. Mięso oprószam solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewam oliwę i przesmażam filet, zdejmuję, wrzucam kabanosa, cebulę i przeciśnięte ząbki czosnku, podsmażam, dodaję paprykę.
Dodaję kurczaka i duszę całość, aż papryka będzie miękka. Gotuję ryż z kurkumą, dodaję do warzyw i mięsa, doprawiam jeszcze do smaku, posypuję natką.
Źródło:http://chili-n-chocolate.blogspot.com/2012/08/paella-po-polsku.html