Wykonanie
Prawdziwą paellę przygotowuje się na specjalnej patelni, na której najpierw podsmaża się składniki,
potem dodaje
ryż do risotta, a wreszcie całość piecze się w piekarniku. Ten przepis pewni trudno nazwać w ogóle paellą, ale i tak było pysznie :)
Składniki (na 4 porcje):3 różnokolorowe
paprykicebula2 ząbki
czosnku2
kabanosypodwójny
filet z kurczakasól,
pieprz15 dag mrożonego
groszku (ja
dawałam konserwowy, bo taki akurat miałam)2
torebki ryżukurkumaposiekana
natka pietruszkiPapryki,
kurczaka i
cebulę kroję w grubą kostkę,
kabanosa w plastry.
Mięso oprószam
solą i
pieprzem. Na patelni rozgrzewam
oliwę i przesmażam filet, zdejmuję, wrzucam
kabanosa,
cebulę i przeciśnięte ząbki
czosnku, podsmażam, dodaję
paprykę.
Dodaję
kurczaka i duszę całość, aż
papryka będzie miękka. Gotuję
ryż z
kurkumą, dodaję do warzyw i
mięsa, doprawiam jeszcze do smaku, posypuję
natką.