Wykonanie

Święta tuż, tuż, więc czas na mazurek! W naszej kolejnej książce znajdziecie wiele mazurkowych przepisów, a to właśnie jeden z nich – bezglutenowy, bezcukrowy, opcjonalnie wegański mazurek na spodzie
amarantusowym, z masą
daktylowo-
dżemową i pyszną
polewą czekoladowo-
sezamową. Prawdziwa rozpusta :) Prażony
amarantus fantastycznie komponuje się z
daktylami i polewą i na pewno posmakuje nawet tym, którzy
amarantusa nie lubią. A jeśli nie macie tej
mąki, zróbcie swoje ulubione kruche ciasto (możecie skorzystać z przepisów z naszej pierwszej książki) i dalej postępujcie według poniższych wskazówek. Jako dziecko nie lubiłam mazurków, wydawały mi się mało atrakcyjne w porównaniu do bogatych, wysokich, przekładanych kremem ciast ucieranych. Ale odkąd zaczęłam wymyślać różne ich wariacje do książki, zmieniłam zdanie i zakochałam się w cienkich, niepozornych mazurkach. A w tym szczególnie :) Smacznego! English version of recipe below.Gluten free, sugar free, optionally vegan, traditional easter shortcrust tart with dates-jam filling and amazing chocolate-
sesame glaze. Delicious!

Na formę o wymiarach 28 x 22 cmKruche ciasto120 g prażonej
mąki amarantusowej (firmy EkoProdukt)80 g pełnoziarnistej
mąki gryczanej40 g zmielonego złocistego
siemienia lnianego120 g
masła (może być kozie) lub wegańskiej
margaryny Alsan-Bio100 g
jogurtu (może być kozi lub
sojowy naturalny, np.
Sojade)60 g
ksylitolu, zmielonego na puderpo 1/3 łyżeczki mielonego
imbiru oraz
wanilii1/2 łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczenia (opcjonalnie)Nadzienie200 g
daktyli bez pestek, niesiarkowanych80 g kwaskowego domowego
dżemu (np.
morelowego)
Polewa czekoladowo-sezamowa160 g
gorzkiej czekolady 90%100 g
masła sezamowego (tahini), najlepiej dość płynnego10 kropel
stewii fluid1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegosezam i
jagody goji (do posypania, zamiennie dowolne inne
bakalie)
Daktyle zalej wrzątkiem, odstaw na godzinę lub dłużej. Przełóż na sitko, odsącz. Wrzuć do blendera, dodaj
dżem i zmiksuj całość na gładką masę.W misce wymieszaj wszystkie suche składniki na ciasto, dodaj pokrojone na kawałki
masło lub
margarynę i palcami wgnieć tłuszcz w suchą mieszankę. Na końcu dodaj
jogurt i zagnieć gładkie ciasto. Wyłóż nim formę i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 16-18 minut.Na ostudzonym cieście rozsmaruj równo masę
daktylowo-
dżemową i przygotuj polewę.
Czekoladę drobno pokrusz. Wszystkie składniki polewy umieść w misce lub garnuszku i podgrzewaj na parze (w kąpieli
wodnej). Po 2 minutach sprawdź, czy
czekolada całkiem się rozpuściła. Wymieszaj wszystko łyżką i gotową, jeszcze ciepłą polewą udekoruj ciasto.Polewę posyp ziarnami
sezamu i
jagodami goji lub innymi
bakaliami. Odstaw, aż polewa zastygnie i
zrobi się matowa (będzie miała przyjemną „truflową” konsystencję). Pokrój ciasto na kwadraty i zajadaj! Dodatek prażonej
mąki amarantusowej nadaje mazurkowi ciekawy, lekko „kawowy” posmak.

Shortbread120 g roasted amaranth
flour (I use Ekoprodukt
flour)80 g whole grain buckwheat
flour40 g ground golden flax seed120 g butter, goat butter or vegan
margarine Alsan-Bio100 g
yogurt, goat yoghurt or natural soy yoghurt (eg.
Sojade)60 g powdered xylitol1/3 teaspoon ground ginger and vanilla1/2 teaspoon gluten-free baking powder (optional)Filling200 g pitted dates80 g slightly sour homemade jam (eg. apricot)Chocolate-
sesame glaze160 g dark chocolate (90% cocoa), crushed into small pieces100 g natural
sesame butter (tahini)10 drops of
stevia fluid1/2 teaspoon vanilla extract
sesame seeds and goji berries (for sprinkling, alternatively other delicacies)
Pour boiling water over dates, allow to sit for an hour or
more, then drain. Put drained dates and jam into a blender and blend into a smooth paste.In a bowl mix all ingredients for shortbread and knead smooth dough. Put it into a form (28 x 22 cm) and spread evenly. Bake at 200°C for 16-18 minutes. Allow to cool completely.
Pour the dates-jam filling over the
cake and spread evenly.Prepare topping. Melt the chocolate with
sesame butter,
stevia and vanilla in water bath – 2 minutes without stirring. If chocolate is completely melted, stirr everything together. Decorate
cake with warm glaze. Sprinkle with
sesame seeds and goji berries.