Wykonanie
Nad tym
ciastem nie
będę się długo rozpisywać. Jest po prostu pyszne! Jak zresztą każde ciasto z
jabłkami :) A z dodatkiem
malin i garści
borówek to już prawdziwy odlot! Ciasto jest bezglutenowe, bezcukrowe i wegańskie. Zamiast
malin czy
borówek można dodać do
jabłek inne
owoce, np.
truskawki,
jeżyny,
jagody albo dowolne
porzeczki. Każda wersja będzie pyszna :) Kolor nadzienia widoczny na zdjęciu to oczywiście sprawka
malin. English version later. Sorry…Składniki (forma do tarty o średnicy 26 cm)Ciasto170 g
mąki jaglanej (użyłam zmielonej
kaszy jaglanej)170 g
mąki kukurydzianej20 g zmielonego złocistego
siemienia lnianego + 50 ml wrzątku150 g wegańskiej
margaryny Alsan-Bio lub
masła30 g
ksylitolu, zmielonego na puder1/2 łyżeczki mielonej
waniliiNadzienie1 kg
jabłek150-200 g
malin (mogą być mrożone, po rozmrożeniu i odsączeniu)50-100 g
jagód lub drobnych
borówek amerykańskich (opcjonalnie)20 g
mąki kukurydzianej1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki mielonej
waniliiPrzygotuj ciasto.
Siemię lniane zalej 50 ml wrzątku, przykryj i odstaw na kwadrans. Następnie okryj i nieco przestudź. Tłuszcz utrzyj w misce na gładką masę, dodaj zaparzone siemię oraz
mąki wymieszane z
ksylitolem i
przyprawami. Zagnieć gładkie ciasto. Odważ 180 g ciasta i odłóż do położenia na wierz. Resztą ciasta wyłóż formę do tarty – dno i brzegi. Nakłuj widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.Przygotuj nadzienie. W małej miseczce wymieszaj
mąkę z
cynamonem i
wanilią.
Jabłka umyj, obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój miąższ na plasterki.
Malin nie myj! Jeśli używasz rozmrożonych, dokładnie je odsącz. Jeśli dodajesz inne
owoce, np.
jagody,
borówki,
porzeczki, umyj je i również bardzo dokładnie odsącz. Możesz pozbyć się nadmiaru
wody z powierzchni
owoców za pomocą papierowego ręcznika.Na podpieczonym cieście rozsyp równomiernie mieszankę
mąki i przypraw. Następnie rozłóż połowę pokrojonych w plastry
jabłek, układając je dokoła, jeden obok drugiego, w taki sposób, by po środku było więcej
jabłek niż przy brzegach (powstanie „kopuła” z
jabłek). Podczas pieczenia objętość
jabłek znacznie się zmniejszy, więc nie obawiaj się, że jest ich za dużo.
Jabłka posyp
malinami, ewentualnie także
borówkami lub innymi drobnymi
owocami. Rozłóż resztę
jabłek w taki sam sposób.Odłożone ciasto rozwałkuj
między dwoma kawałkami folii spożywczej na kształt okręgu o 2-3 cm większego niż średnica formy. Unieś ciasto razem z folią i delikatnie przenieś na ciasto, przykrywając nim
owoce. Zlep brzegi górnej i dolnej warstwy ciasta. Nie przejmuj się, jeśli gdzieś
zrobi się dziura. Jeśli zlepisz ciasto szczelnie, natnij je na górze w 2-3 miejscach
ostrym nożem, by para miała ujście.Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut. Smakuje wspaniale zarówno na ciepło, jak i na zimno!