ßßß
Składniki:Biszkopt kakaowytortownica o średnicy 27 cm5 jajek180 g cukru80 g pszennej mąki60 g kakaoMasa czekoladowa½ l śmietanki180 g czekolady, u mnie 70 % kakao4 łyżki cukru
Malinowa polewa200 g malin80 g cukruDo dekoracjiGanache, tutaj przepisowoce, u mnie maliny, borówki i truskawki
Odziel białka od żółtek. Ubij białka na pianę. Dodaj po łyżce cukru i ubijaj, aż piana będzie błyszcząca. Dodaj po jednym żółtku wciąż ubijając. Przesiej mąkę z kakao, a następnie delikatnie wymieszaj z jajeczną masą. Wyłóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piecz biszkopt w nagrzanym piekarniku na 160ºC, u mnie termoobieg przez 35 minut lub do suchego patyczka. Upieczony biszkopt spuść na podłogę lub stół z wysokości 50 cm. Ostudź biszkopt.Przygotuj masę czekoladowę. W małym garnku doprowadź do wrzenia śmietankę. Dodaj cukier i połamaną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia czekolady, przykryj folią i ostudź. Ostuddzony krem włóż do lodówki najlepiej na noc. Na drugi dzień lekko zmiksuj, nie za długo, bo krem się zważy. Podziel biszkopt na 3 rownej grubości placki. Do montowania torts skorzystałam z metalowej obręczy, którą dopasowałam do średnicy biszkoptowych placków. Przełóż torta czekoladową masą, wierzch pokryj jedynie cienką warstwą. wstaw do lodówki. W międzyczasie w małym rondelku zagotuj maliny i cukier. Gotuj przez 10 minut, aż dżem zacznie gęstnieć. Przetrzyj przez sito i ostudź. Pokryj torta malinową polewą i włóż do lodówki. Następnie przygotuj ganaché według tego przepisu i posmaruj nim wierzch torta. Udekoruj torta owocami w postaci kopca i wstaw do lodówki. Kiedy tort już jest mocno zchłodzony zdejmij metalową obręcz i podziel torta na porcje. Smacznego!Polecane przepisyTarta ze śliwkami i marcepanemRabarbarowy torcik z orzechami i białą czekoladąSzwedzki tort truskawkowyWęgierski deser tort Esterhazy