ßßß
Pyszne ciasto z biszkoptem, który zawsze się udaje, jego sekretem jest ocet. Maliny można zastąpić innymi miękkimi owocami.Do biszkoptu wielkości zwykłej tortownicy potrzebujesz:- 4 jajek- 3/4 szklanki mąki pszennej- 3/4 szklanki cukru- 1 budyniu śmietankowego- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki octu- 1 łyżki kakaoDo ganache potrzebujesz:- 2 tabliczek czekolady- 70ml śmietany 30%- odrobiny mocnego alkoholuPoza tym:- 200ml śmietany 30%- łyżki cukru- malin ze słoika lub innych miękkich owoców- odrobiny startej czekolady do dekoracji
Zacznij od upieczenia biszkoptu. Oddziel białka od żółtek, do żółtek dodaj proszek do pieczenia i ocet. Powinny trochę urosnąć. Białka ubij z na sztywną pianę, dodaj do niej cukier, ubijaj mikserem do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj budyń, mąkę oraz kakao. Dokładnie wymieszaj wylej do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy.Piecz w rozgrzanym wcześniej do 190 stopni C piekarniku bez termoobiegu przez około 20 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i przykryj ciasto ręcznikiem, by powoli stygło. Gdy ostygnie przetnij je nożem na pół uzyskując dwa blaty.By uzyskać czekoladowy ganache pogrzej do zagotowania śmietanę w garnuszku, zdejmij ją z gazu i dodaj do niej połamaną na kawałki czekoladę, powinna rozpuścić się w ciągu minuty.Dodaj odrobinę alkoholu i po wymieszaniu do uzyskania gładkiej masy odstaw naczynie w chłodne miejsce, by ganache ostygł.Ubij pozostałą śmietanę z cukrem. Zetrzyj trochę czekolady do dekoracji.Pierwszy blat pokryj ganachem czekoladowym, na nim ułóż maliny i przykryj drugim blatem. Na wierzchu ciasta umieść bitą śmietanę używając szprycy. Całość udekoruj startą czekoladą.*Możesz nasączyć ciasto alkoholem dodając do 1/3 szklanki zimnej herbaty 2 kieliszki wódki, taką mieszankę rozprowadź po obu blatach, przed przełożeniem ciasta, używając łyżki.Smacznego!!!