Wykonanie
Kto nie lubi pierogów? Mój mąż ale tylko te prosto z
wody, bo odgrzewane z przypieczoną skórką uwielbia. Ja za to lubię wszystkie rodzaje. Niedawno odwiedziłam Chatkę babuni w Pozńaniu, jak już wcześniej wspomniałam na Facebook i z apetytem zajadałam się ich specjałami, pierogami gotowanymi i pieczonymi. Nawet się skusiłam na kromkę
chleba z domowym
smalcem, zagryzając ją małosolnym
ogórkiem. Takich pyszności nie
jadłam od wieków, a już na pewno smalczyka!
Nie wiedziałam, że jest aż tyle różnych nadzień do pierogów. Wizyta w pierogarni zainspirowała mnie bardzo i zrobiłam moją wersję pierogów z
kaszą jęczmienną,
cebuą i
kurkami. Piękne i smaczne pierogi podałam z
dymką, białą i czerwoną i usmażonym boczkien. Mówią, że podróże kształcą, święta prawda!Przepis na pierogi z
kaszą jęczmienną i
kurkamiSkładniki:40 sztuk7 ½ dl
mąki¼ łyżeczki
soli1 łyżka
oleju1
jajko2 ½ dl wrzątkuNadzienie2 dl
kaszy jęczmiennej4 dl
wody1 łyżeczka
soli200 g
kurek4
dymkiszczypta
pieprzuDodatki100 g
boczku3
cebulki ze
szczypiorkiemWykonanie:Zacznij od nadzienia poprzez ugotowanie
kaszy jęczmiennej w lekko osolonej wodzie.Drobno posiekaj
kurki i
dymkę i podsmaż w niewielkiej ilości
oleju. Sprobuj smażyc
grzyby po trochu, żeby się nie gotowaly we własnym płynie .Dodaj
sól i
pieprz i wymieszać z
kasza. Zostaw do ostygnięcia.Wymieszaj
mąkę,
jajka,
sól,
wodę i
olej i zagniec miękkie ciasto.Odstaw ciasto na pół godziny, po czym rozwałkuj je na cienki placek o grubości 2 mm, podsyp
mąką jeśli jest taka potrzeba.Szklanką wycinaj kółka (7-10 cm średnicy), a następnie na każde z nich nakładaj nadzienie z
kaszy.Zagotuj
wodę w dużym rondlu, lekko osoloną.Gotuj pierogi, nie za dużo na raz, aż wypłyną na powierzchnię, a następnie jeszcze przez następną minutę.Ugotowane pierogi podawaj z usmażonym
boczkiem i
cebulą.
Polecane przepisyPierogi
drożdżowe z
szynką,
pieczarkami i
paprykąSzaszłyki z
karkówki,
boczku i
cebuliWegetariańskie kotleciki z
czerwonej fasoliSałatka z quinoa i grillowanymi warzywamiSmaczne pierogi z
truskawkami na słodko