Wykonanie
Kurki trudno spotkać i znaleźliśmy ich niewiele, ale i z tej ilości zrobiliśmy sobie ucztę.Składniki:-ok. 10 dkg
kurek-5 dużych i 5 małych
pieczarek-
cebula-50 ml słodkiej
śmietany-1
jajko-
sól,
pieprz-
olejKurki myjemy i osuszamy.Obieramy
pieczarki.
Kurki kroimy na kawałki.
Cebulę w ćwierćplasterki.
Na niewielkiej ilości
oleju szklimy
cebulę,dodajemy
kurki i smażymy na niewielkim ogniu ok. 5 minut.
Dolewamy
śmietanę, przyprawiamy
solą i
pieprzem i dusimy do zredukowania
śmietany.Kiedy zawartość patelni lekko przestygnie dodajemy częśćroztrzepanego
jajka a pozostałą część wykorzystamydo smarowania.
Duże i małe
pieczarki solimy od środka.Duże wypełniamy duszonymi
kurkami,
przykrywamy małymi
pieczarkami, smarujemy
jajkiem,
układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 15-20 minut.
Gotowe... a jakie smaczne...
Smacznego!