Wykonanie
Sezon na
ziemniaki w pełni, dziś zapraszam na zapiekankę ziemniaczaną z
szynką. Babka wyszła bardzo delikatna, lekka o cudownym aromacie. Dodatkowo walory smakowe podkreślała
szynka speck.Przepis bierze udział w konkursie Roter Hahn.Konkurencja będzie duża, być może szczęście mi dopisze, wygram wyjazd 5 dniową wizytę studyjną do Tyrolu.A Was kochani czytelnicy zapraszam do lektury o południowym Tyrolu.Składniki1 kg ugotowanych
ziemniaków3
jajka200g
cebuli200g
pieczarek200g
szynki Speckmix
sałatolejsól,
pieprzwykonanieUgotowane
ziemniaki przecieramy przez praskę, dodajemy
żółtka Pieczarki smażymy z
cebulą przyprawiamy dodajemy do masy ziemniaczanej. Masę dobrze mieszamy następnie dodajemy ubite na sztywno
białka i delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia wlewamy masę ziemniaczaną. Na wierz babki układamy plastry
szynki. Pieczemy w temp 180 C około 40 minut.