ßßß
Składniki:blacha 25 x 40 cmCiasto drożdżowe:500 g mąki100 g masła100 g cukru (1/2 szklanki)125 ml mleka 3,2 %7 g (op.) suszonych drożdży3 duże jajka „0″1/2 laski wanilii*szczypta soli*lub: cukier z wanilią 10 g / 1 łyżka skórki otartej ze sparzonej cytrynyJabłka prażone:1,2 kg jabłek50 g rodzynek1/2 laski wanilii1 łyżeczka cynamonu50 g cukru1 cytryna
Kruszonka:70 g mąki70 g cukru50 g masłaPrzygotowanie:Ciasto drożdżowe:Drożdże rozpuścić w podgrzanym mleku. Dodać łyżkę cukru i dokładnie wymieszać.Mąkę przesiać do miski, jeśli na sitku zostaną otręby dodać je do mąki. Zrobić w niej dołek, po czym wlać do niego rozczyn drożdżowy. Wymieszać go z mąką, aby go zagęścić i pozwolić drożdżom rosnąć, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.Masło stopić.Jajka ubić z cukrem i ziarnami z laski wanilii na jasny kogel-mogel.Do rozczynu dodać kogel mogel. Zacząć wyrabiać ciasto, po czym wlać stopione masło. Mimo to iż ciasto się klei nie dosypujemy do niego mąki. Wyrabiamy je 5-10 minut, aż zacznie odstawać od dłoni. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy aby podwoiło swoją objętość, na ok. 45-60 minut, w zależności od temp. otoczenia.W tym czasie przygotowujemy jabłka.Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, przecianamy na pół, ocieramy ze skórki i wyciskamy sok. Jabłka dokładnie obtaczamy w soku aby nie ściemniały.Cukier wsypujemy na patelnię. Dodajemy jabłka i smażymy je 10 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy, rodzynki i skórkę z cytryny. Prażymy kolejne 5 minut po czym odstawiamy do przestudzenia.Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Rozciągamy je dłońmi. Na wierzchu układamy ciepłe jabłka.Składniki kruszonki zagniatamy dłońmi aż się połączą, 2-3 minuty wystarczą. Wysypujemy je na jabłka.Ciasto pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach. Jest pyszne z mlekiem lub z kleksem bitej śmietany.Powiązane notki:Ciasto drożdżowe – drożdzówka z dynią, rodzynkami i jabłkami pod kruszonką dla dzieciProste ciasto Świąteczne z jabłkami i kruszonką, szybki przepisCiasto drożdżowe – babka śniadaniowa z kruszonkąDyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez jajek ( krok po kroku)Wielka drożdżówka ( ciasto drożdżowe ) z truskawkami i kruszonką