Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Dawno nie
jadłam dobrej drożdżowki… Poranna
mleczna kawa, na spienionym
mleku, z niczym nie smakuje równie dobrze co z soczystą i aromatyczną drożdżówką. Postanowiłam taką upiec wykorzystując do niej prażone
jabłka z
wanilią,
kardamonem i
cytryną. Uwielbiam klasyczne połączenia. Aby zachować walory prozdrowotne użyłam do upieczenia mojego ciasta
mąki razowej z mieszanki
trzech zbóż. Każda – biała pszenna, pszenna razowa lub orkiszowa, mieszanka pszennej z żytnią lub owsianą, polecam 1:1, sprawi, że ciasto urośnie bez problemu, a Ty poznasz jego nowe smaki.Przepis jest banalnie prosty, zawsze się udaje i przysparza masy radości, od samego wyrabiania, poprzez aromatyczne pieczenie do jedzenia. Do wypieku użyłam
suszonych drożdży. Możesz zamienić je na 40 g świeżych, rozetrzyj je wcześniej z 1 łyżką
cukru, a następnie rozmieszaj z połową ciepłego
mleka. Dalej postępuj zgodnie z przepisem. Smacznego! Uważaj, to ciasto będzie Twoim ulubionym.
Składniki:blacha 25 x 40 cm
Ciasto drożdżowe:500 g
mąki100 g
masła100 g
cukru (1/2 szklanki)125 ml
mleka 3,2 %7 g (op.)
suszonych drożdży3 duże
jajka „0″1/2
laski wanilii*szczypta
soli*lub:
cukier z
wanilią 10 g / 1 łyżka skórki otartej ze sparzonej
cytrynyJabłka prażone:1,2 kg
jabłek50 g
rodzynek1/2
laski wanilii1 łyżeczka
cynamonu50 g
cukru1
cytrynaKruszonka:70 g
mąki70 g
cukru50 g
masłaPrzygotowanie:
Ciasto drożdżowe:
Drożdże rozpuścić w podgrzanym
mleku. Dodać łyżkę
cukru i dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać do miski, jeśli na sitku zostaną
otręby dodać je do
mąki. Zrobić w niej dołek, po czym wlać do niego rozczyn
drożdżowy. Wymieszać go z
mąką, aby go zagęścić i pozwolić
drożdżom rosnąć, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
Masło stopić.
Jajka ubić z
cukrem i ziarnami z
laski wanilii na jasny kogel-
mogel.Do rozczynu dodać kogel
mogel. Zacząć wyrabiać ciasto, po czym wlać stopione
masło. Mimo to iż ciasto się klei nie dosypujemy do niego
mąki. Wyrabiamy je 5-10 minut, aż zacznie odstawać od dłoni. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy aby podwoiło swoją objętość, na ok. 45-60 minut, w zależności od temp. otoczenia.W tym czasie przygotowujemy
jabłka.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Cytrynę sparzamy wrzątkiem, przecianamy na pół, ocieramy ze skórki i wyciskamy sok.
Jabłka dokładnie obtaczamy w soku aby nie ściemniały.
Cukier wsypujemy na patelnię. Dodajemy
jabłka i smażymy je 10 minut. Po tym czasie dodajemy
przyprawy,
rodzynki i
skórkę z cytryny. Prażymy kolejne 5 minut po czym odstawiamy do przestudzenia.Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą. Rozciągamy je dłońmi. Na wierzchu układamy ciepłe
jabłka.Składniki kruszonki zagniatamy dłońmi aż się połączą, 2-3 minuty wystarczą. Wysypujemy je na
jabłka.Ciasto pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach. Jest pyszne z
mlekiem lub z kleksem
bitej śmietany.Powiązane notki:
Ciasto drożdżowe – drożdzówka z
dynią,
rodzynkami i
jabłkami pod kruszonką dla dzieciProste ciasto Świąteczne z
jabłkami i kruszonką, szybki przepis
Ciasto drożdżowe – babka
śniadaniowa z kruszonką
Dyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez
jajek ( krok po kroku)Wielka drożdżówka (
ciasto drożdżowe ) z
truskawkami i kruszonką