Wykonanie
Aby na chwilę odpocząć od
truskawek i
truskawkowych wyrobów wszelkiego rodzaju – dzisiaj
jabłka i
morele na pysznym, kruchym cieście.









SkładnikiCiasto:150g
mąki100g
cukru100g
masłaJajkoszczypta
soliNadzienie:Duże
jabłko4
morelesok z 1/2
cytryny3 czubate łyżki
cukrułyżka
masłaszczypta mielonego
imbiruszczypta mielonego
cynamonuPrzygotowanieNastaw piekarnik na 200 stopni.Przygotuj ciasto: na blat lub stolnicę wysyp
mąkę i
cukier, zrób niewielkie zagłębienie, wbij
jajko, dodaj wiórki schłodzonego
masła i szczyptę
soli.Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój w półtalarki.
Morele przekrój na pół, usuń pestki, pokrój na plasterki.Zgnieć arkusz papieru do pieczenia, zmocz go pod bieżącą
wodą, a następnie wyłóż nim foremkę.Ułóż
owoce na wyłożonej papierem foremce, polej
sokiem z cytryny, posyp
cukrem i wiórkami
masła, dodaj
imbir i
cynamon.Wstaw do piekarnika na ok. 15 min, aby
owoce się skarmelizowały.Po ok 10min pieczenia
owoców wyjmij ciasto z lodówki na obficie posypany
mąką blat lub stolnicę i rozwałkuj na okrągły placek wielkości foremki- jeśli nie wyjdzie idealny nie przejmuj się.Kiedy
jabłka i
morele będą gotowe wyjmij je z piekarnika i przykryj rozwałkowanym
ciastem, zawijając wystające brzegi pod spód. Jeśli, tak jak mi tym razem, placek rozpadnie Ci się w trakcie wykonywania tej czynności – nie martw się. To co teraz widzisz będzie
spodem ciasta, więc nawet jeśli wyjdzie nieco połatane, nie wpłynie to na wspaniały efekt końcowy.Piecz ok 20 min, upieczone ciasto w foremce przykryj dużym talerzem i energicznym ruchem odwróć do góry dnem, delikatnie zdejmij foremkę i papier do pieczenia i gotowe!Smacznego!