ßßß








SkładnikiCiasto:150g mąki100g cukru100g masłaJajkoszczypta soliNadzienie:Duże jabłko4 morelesok z 1/2 cytryny3 czubate łyżki cukrułyżka masłaszczypta mielonego imbiruszczypta mielonego cynamonuPrzygotowanieNastaw piekarnik na 200 stopni.Przygotuj ciasto: na blat lub stolnicę wysyp mąkę i cukier, zrób niewielkie zagłębienie, wbij jajko, dodaj wiórki schłodzonego masła i szczyptę soli.Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój w półtalarki.Morele przekrój na pół, usuń pestki, pokrój na plasterki.Zgnieć arkusz papieru do pieczenia, zmocz go pod bieżącą wodą, a następnie wyłóż nim foremkę.Ułóż owoce na wyłożonej papierem foremce, polej sokiem z cytryny, posyp cukrem i wiórkami masła, dodaj imbir i cynamon.Wstaw do piekarnika na ok. 15 min, aby owoce się skarmelizowały.Po ok 10min pieczenia owoców wyjmij ciasto z lodówki na obficie posypany mąką blat lub stolnicę i rozwałkuj na okrągły placek wielkości foremki- jeśli nie wyjdzie idealny nie przejmuj się.Kiedy jabłka i morele będą gotowe wyjmij je z piekarnika i przykryj rozwałkowanym ciastem, zawijając wystające brzegi pod spód. Jeśli, tak jak mi tym razem, placek rozpadnie Ci się w trakcie wykonywania tej czynności – nie martw się. To co teraz widzisz będzie spodem ciasta, więc nawet jeśli wyjdzie nieco połatane, nie wpłynie to na wspaniały efekt końcowy.Piecz ok 20 min, upieczone ciasto w foremce przykryj dużym talerzem i energicznym ruchem odwróć do góry dnem, delikatnie zdejmij foremkę i papier do pieczenia i gotowe!Smacznego!