Wykonanie
3 i 3/4 szklanki
mąki3/4 kostki
masła (około 170 g)szklanka
mleka (3/4 i 1/4 szklanki)opakowanie
suszonych drożdży (7g)4 łyżki
cukruszczypta
solijajkonadzienie :pół szklanki
cukrupłaska łyżka
cynamonu1/4 kostki
masłaW małym garnku rozgrzać 3/4 szklanki
mleka z
masłem (do momentu aż
masło się rozpuścić), a następnie całość ostudzić.Wymieszać
mąkę z
drożdżami,
cukrem i
solą.Dodać ostudzone
masło z
mlekiem,
jajko i 1/4 szklanki ciepłego
mleka.Zagnieść ciasto, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.W miseczce wymieszać
cukier z
cynamonem na nadzienie, a
masło roztopić.Ciasto rozwałkować na duży prostokąt - posmarować
masłem i posypać
cukrem cynamonowym.Zawinąć jak roladę, a następnie przez 3/4 długości przekroić -( instrukcja obrazkowa).Zaplatać jakby w warkocz na przemian, następnie zwinąć w okrąg i połączyć końce.Wierzch można posmarować dodatkowo
masłem i posypać
cukrem.Piec przez 30 minut w temp. 200 st.C.