Wykonanie
Przepis na ten fikuśny chlebek kilka
razy rzucił mi się w oczy, kiedy przeglądałam różne blogi kulinarne. W końcu zdecydowałam się go upiec :-) O dziwo, było to łatwiejsze, niż mi się wydawało. Skorzystałam z przepisu zamieszczonego przez Mirabelkę, lekko tylko go zmodyfikowałam. Efekt - pyszny :-)
Składniki:* na ciasto:200 g
mąki (+ 1 łyżka do zaczynu)pół opakowania
drożdży suszonych1 łyżka
cukru1
jajkoszczypta
solipół szklanki ciepłego
mleka30 g roztopionego
masła* na "farsz":pół szklanki
cukrułyżka
cynamonu50 g roztopionego
masłaPrzygotowanie:Do
mleka wsypałam
drożdże, łyżkę
cukru, łyżkę
mąki i dokładnie wymieszałam. Odstawiłam na 15 minut w ciepłe miejsce, aby
drożdże zaczęły pracować.Do misy robota wsypałam
mąkę, dodałam zaczyn,
jajko i
masło i wyrobiłam dokładnie, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Odstawiłam przykryte ściereczką na pół godziny w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.Po tym czasie przełożyłam ciasto na obsypany
mąką blat i rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 40 cm i wysmarowałam go dokładnie
masłem oraz obsypałam
cukrem wymieszanym z
cynamonem.Prostokąt pocięłam na 4 pasy (równolegle do krótszego
boku) i nałożyłam je jeden na drugi, po czym ten jeden warstwowy pas pokroiłam jeszcze na 5 części.Powstałe "kanapki" ułożyłam pionowo w keksówce (nie muszą być ułożone idealnie:) wyłożonej papierem do pieczenia.Całość przykryłam ściereczką i odstawiłam na kolejne pół godziny w ciepłe miejsce.Piekłam ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (na wszelki wypadek można sprawdzić patyczkiem do szaszłyków, czy ciasto nie jest surowe).