Wykonanie
Szybko, łatwo i smacznie. Nie ma to jak
cynamonowe bułeczki na
drożdżowym cieście i do tego cieple
mleko, wieczory coraz chłodniejsze i jak dla mnie to najlepsze rozwiązanie.
SKLADNIKI:CIASTO 0,5 szklanki ciepłego
mleka1/4 szklanki
cukru7g
suszonych drożdży30g bardzo miękkiego
masła2
jajkaszczypta
soli2,5 szklanki
mąkiFARSZ 4 łyżki
cynamonu1/3 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
soli50 g miękkiego
masłaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Do miski wlać ciepłe
mleko, dodać
drożdże, łyżkę
cukru i 2 łyżki
mąki, dokładnie wymieszać i odstawi by zaczyn urósł (spienił się). Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę
mąki,
jaja,
cukier, szczyptę
soli, roztopione
masło. Wyrabiamy ciasto by było elastyczne i nie kleiło się. Zawsze można dodać odrobinę więcej
mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na1-1,5h. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat wysypany
mąką i wałkujemy na prostokąt.
Cynamon mieszamy z
cukrem. Miękkie
masło rozcieramy palcami na powierzchni ciasta bardzo delikatnie. Cynamonowa posypkę rozsypujemy po całej powierzchni ciasta, lekko wklepać. Ciasto rolujemy wzdłuż. Zrolowanie ciasto kroimy na ok 3-4 cm. kawałki. Zawijańce ułożyć na blaszce w sporych odstępach i odstawić na 20-30min. Bułeczki pieczemy ok 30-40 min w 180 °C .SMACZNEGO!