ßßß Cookit - przepis na Cinnabons. Bułki z cynamonem.

Cinnabons. Bułki z cynamonem.

nazwa

Wykonanie

Szybko, łatwo i smacznie. Nie ma to jak cynamonowe bułeczki na drożdżowym cieście i do tego cieple mleko, wieczory coraz chłodniejsze i jak dla mnie to najlepsze rozwiązanie.
SKLADNIKI:
CIASTO 0,5 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki cukru
7g suszonych drożdży
30g bardzo miękkiego masła
2 jajka
szczypta soli
2,5 szklanki mąki
FARSZ 4 łyżki cynamonu
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
50 g miękkiego masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i odstawi by zaczyn urósł (spienił się). Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę mąki, jaja, cukier, szczyptę soli, roztopione masło. Wyrabiamy ciasto by było elastyczne i nie kleiło się. Zawsze można dodać odrobinę więcej mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na1-1,5h. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat wysypany mąką i wałkujemy na prostokąt.
Cynamon mieszamy z cukrem. Miękkie masło rozcieramy palcami na powierzchni ciasta bardzo delikatnie. Cynamonowa posypkę rozsypujemy po całej powierzchni ciasta, lekko wklepać. Ciasto rolujemy wzdłuż. Zrolowanie ciasto kroimy na ok 3-4 cm. kawałki. Zawijańce ułożyć na blaszce w sporych odstępach i odstawić na 20-30min. Bułeczki pieczemy ok 30-40 min w 180 °C .
SMACZNEGO!
Źródło:http://narodziny-smaku.blogspot.com/2013/08/cinnabons-buki-z-cynamonem.html