ßßß
/1 szklanka=250ml/Ciasto150g masła2 szklanki mleka1,5 łyżki suszonych drożdży0,5 szklanki cukru0,5 łyżeczki soli2 łyżeczki mielonego kardamonu5 szklanek mąkiNadzienie100g mielonych migdałów150g masła, w temperaturze pokojowej3 łyżeczki cynamonu3 łyżeczki kardamonu1/4 szklanki cukru1 jajko do smarowania wierzchuperłowy cukier do ozdobyPrzygotowanie ciastaW garnku roztopić masło. Gdy się rozpuści dodać mleko. Podgotować, aż będzie lekko ciepłe. Dodać drożdże, cukier i 5 łyżek mąki. Zostawić w ciepłym miejscu na chwilę. Przez ten czas wsypać do miski pozostałe składniki, pozostawiając 0,5 szklanki mąki na później. Wymieszać. Następnie dodać drożdże z mlekiem. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Włożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinkę, aż podwoi swą objętość.NadzienieWszystkie składniki wymieszać ze sobą, aż utworzą pastę.Kiedy ciasto będzie gotowe dodać pozostałe 0,5 szklanki mąki. Na lekko oprószonym mąką stole rozwałkować ciasto na kształt prostokąta. Na całość nałożyć nadzienie i rozsmarować na całej długości. Prawą część ciasta złożyć do środka, a następnie lewą część ciasta nałożyć na całość.
Pokroić ciasto na 2-3cm prostokąciki (jak na faworki), a następnie każdy prostokącik naciąć podłużnie po środku, zostawiając od góry 1cm ciasta nienacięty.
Każdą odnogę zwinąć w spiralkę i upleć warkoczyk, zawinąć w kółko i połączyć końce ze sobą (ja robiłam trochę inaczej: każdą odnogę zwinęłam w spiralkę, następnie łączyłam w połowie długości i oplatałam wokół siebie końcówki ciasta - jak na zdjęciach.Można też zwijać spiralne bułeczki. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać perłowym cukrem, wyłożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem (papierem do pieczenia) i zostawić na pół godziny w ciepłym miejscu, aż podrosną. Następnie piec ok.10-12 min w 180°C.
Razem ze mną piekły: Mirabelka: http://mirabelkowy.blogspot.dk/ ; Mopsik: http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/ ;Gin: http://razadobrze.blogspot.dk/