ßßß Cookit - przepis na Biszkopt makowy z rabarem bez mąki - fit

Biszkopt makowy z rabarem bez mąki - fit

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Biszkopt to stosunkowo lekkie ciasto. Jeśli upieczemy go bez dodatku mąki stanie się odżywczy i sycący. Nie wiem jak Wy, ja nie przepadam za ciężkimi ciastami, letnie ciasta z owocami absolutnie ubóstwiam i wielbię każdą komórką ciała z przeważającym naciskem na neurony. Ostatnio eksperymentuję z ciastami niskokalorycznymi – fit etc. a z moich eksperymentów wychodzą smakołyki rozpływające się w ustach. To ciasto jest lekkie o wyraźnie wyczuwalnej strukurze maku, z kwaśnym orzeźwiającym rabarbarem – możecie o i nim poczytać na blogu – o tutaj, dodającym mu charakteru. Spróbujcie i zachwyćcie się latem.
Składniki:
forma o średnicy 20 cm
2 jajka
60 g suchego maku
4 łyżki cukru lub miodu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łodygi rabarbaru
cukier puder, ksylitol etc do dekoracji
opcjonalnie:
1 łyżka melasy buraczanej
1 łyżka orzechów ziemnych niesolonych
1 łyżka rodzynek
Przygotowanie:
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę o boku 1 cm.
Jajka umyć. Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier, miód, ksylitol, słodzik etc. Utrzeć dokładnie po czym dodać żółtka. Ubijać aż masa stanie się kremowa.
Do masy dodać mak i dokładnie wymieszać całość.
Na wierzchu ułożyć pokrojony rabarbar.
Piec 20-23 minuty w temp. 180 stopni, zaczynając od gorącego piekarnika.
Ciasto wystudzić i udekorować: cukrem pudrem lub melasą, orzechami i rodzynkami.
Powiązane notki:
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką
Najlepsze ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką
Krem śniadaniowy z kaszy z rabarbarem
Mazurek czekoladowy z polewą bez mąki
Placki z kaszy gryczanej bez mleka,cukru i mąki
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/06/05/ciasto-makowe-bez-maki-z-rabarbarem