Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Biszkopt to stosunkowo lekkie ciasto. Jeśli upieczemy go bez dodatku
mąki stanie się odżywczy i sycący. Nie wiem jak Wy, ja nie przepadam za ciężkimi ciastami, letnie ciasta z
owocami absolutnie ubóstwiam i wielbię każdą komórką ciała z przeważającym naciskem na neurony. Ostatnio eksperymentuję z ciastami niskokalorycznymi – fit etc. a z moich eksperymentów wychodzą smakołyki rozpływające się w ustach. To ciasto jest lekkie o wyraźnie wyczuwalnej strukurze
maku, z kwaśnym orzeźwiającym
rabarbarem – możecie o i nim poczytać na blogu – o tutaj, dodającym mu charakteru. Spróbujcie i zachwyćcie się latem.
Składniki:forma o średnicy 20 cm2
jajka60 g suchego
maku4 łyżki
cukru lub
miodu1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 łodygi
rabarbarucukier puder,
ksylitol etc do dekoracjiopcjonalnie:1 łyżka melasy buraczanej1 łyżka
orzechów ziemnych niesolonych1 łyżka
rodzynekPrzygotowanie:
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę o
boku 1 cm.
Jajka umyć.
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodać
cukier,
miód,
ksylitol, słodzik etc. Utrzeć dokładnie po czym dodać
żółtka. Ubijać aż masa stanie się kremowa.Do masy dodać
mak i dokładnie wymieszać całość.Na wierzchu ułożyć pokrojony
rabarbar.Piec 20-23 minuty w temp. 180 stopni, zaczynając od gorącego piekarnika.Ciasto wystudzić i udekorować:
cukrem pudrem lub melasą,
orzechami i
rodzynkami.
Powiązane notki:Ciasto
jogurtowe z
rabarbarem i kruszonkąNajlepsze ciasto
jogurtowe z
rabarbarem i kruszonkąKrem
śniadaniowy z
kaszy z
rabarbaremMazurek
czekoladowy z polewą bez
mąkiPlacki z
kaszy gryczanej bez
mleka,
cukru i
mąki