ßßß
Składniki:forma o średnicy 20 cm2 jajka60 g suchego maku4 łyżki cukru lub miodu1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli2 łodygi rabarbarucukier puder, ksylitol etc do dekoracjiopcjonalnie:1 łyżka melasy buraczanej1 łyżka orzechów ziemnych niesolonych1 łyżka rodzynek
Przygotowanie:Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę o boku 1 cm.Jajka umyć. Białka oddzielić od żółtek.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier, miód, ksylitol, słodzik etc. Utrzeć dokładnie po czym dodać żółtka. Ubijać aż masa stanie się kremowa.Do masy dodać mak i dokładnie wymieszać całość.Na wierzchu ułożyć pokrojony rabarbar.Piec 20-23 minuty w temp. 180 stopni, zaczynając od gorącego piekarnika.Ciasto wystudzić i udekorować: cukrem pudrem lub melasą, orzechami i rodzynkami.
Powiązane notki:Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonkąNajlepsze ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonkąKrem śniadaniowy z kaszy z rabarbaremMazurek czekoladowy z polewą bez mąkiPlacki z kaszy gryczanej bez mleka,cukru i mąki