Wykonanie
7 Flares Twitter 0 Facebook 7 7 7 7 Flares ×Dziś dzień dziecka. Internet pęka w szwach od przepisów na ciasta,
ciastka i
ciasteczka więc u mnie będzie przewrotnie. Dziś chciałam Wam pokazać przepis na pieczone skrzydełka BBQ za którymi maluchy dosłownie przepadają!Goszczę przy moim
stole osoby (oj zdziwilibyście się kto u mnie jadał) o bardzo różnych preferencjach
smakowych, podejmując się tym samym niełatwego zadania jakim jest nakarmienie zróżnicowanego towarzystwa (na pewno znacie sytuacje gdy po całym wieczorze gotowania okazuje się, że ktoś nie je właśnie tego co przygotowaliście. Oby jeszcze nie lubił, wtedy można negocjować i zachęcać, ale gdy ma nietolerancję jakiegoś składnika to koniec). Wspaniałe i monumentalne
mięsa przygotowuję gdy organizuję CATERINGI, wesela czy przyjęcia, natomiast w domu, na bankiecie dla małych lub dużych, musi być ono podane w formie zgrabnych kąsków, które łatwo jest złapać w dwa palce, bo właśnie taka forma sprawdza się przy dobrej, zajmującej rozmowie. Na pewno wiecie jak dziką i pierwotną przyjemność dają proste, aromatyczne dania, świeżo wyjęte z piekarnika lub zdjęte rusztu w tłumie głodnych przyjaciół.Gdy zabieram się za przygotowywanie
kurczaka już podczas marynowania myślę o efekcie jaki chcę osiągnąć na talerzu. Mam tu na myśli takie zamarynowanie
mięsa, które sprawia, że po przygotowaniu jest aromatyczne aż do samej kostki. Co więcej,
mięso takiego kurczęcia musi być soczyste i rozpływające się w ustach pod wpływem samego nacisku warg, jeszcze przed uszczknięciem kęsa. Szukałam i szukałam rozwiązania, aż w końcu udało mi się stworzyć przepis, który idealnie wpisuje się w kanony mojego ideału, sekretem jest kwas (
ocet lub
sok z cytryny), stosowany przeze mnie na zmianę z
wódką, który kruszy
mięso i sprawia, że jest absolutnie wyjątkowe.Dobrze
mieć w rękawie asa, który zawsze się sprawdza i niezmiennie obłędnie smakuje. Do pieczonych skrzydełek BBQ podajcie ulubiony dip, np. z
mięty,
jogurtu i
cytryny lub grecki tzatziki.Składniki:1 1/2 kg skrzydełek z
kurczakamarynata:4 łyżki
cukru brązowego lub
miodu4 łyżki
oliwy4 łyżki
soku z cytryny lub
octu jabłkowego1 op. (20 g)
słodkiej papryki1 łyżeczka
ostrej papryki2 łyżeczki
tymianku1/2 łyżeczki mielonej
kolendry2 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżeczka suszonego
czosnku lub2 posiekane ząbki1 1/2 łyżeczki
soli morskiejPrzygotowanie:Składniki marynaty wymieszać.Skrzydełka z
kurczaka umyć, pokroić w stawach na trzy części. Czubki skrzydełek zachować na
wywar lub zupę, resztę
mięsa przełożyć do marynaty. Masować
mięso w marynacie przez 5-8 minut, aż dokładnie je pokryje, to kluczowy proces produkcyjny – dzięki temu będzie soczyste i smaczne. Przełożyć skrzydełka do pojemnika, zamknąć i odstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin.Najlepsze są gdy poleżą w marynacie przez całą noc.Piec skrzydełka w 210 stopniach przez 25-30 minut, aż będą złociste i wypieczone.RADA:Skrzydełka możecie upiec także na grillu!Powiązane notki:Solidna porcja
mięsa czyli Pieczony
kurczak „po Chińsku”
Kurczak z grilla w słodko pikantnej marynacieSłodki
kurczak pieczony w
whiskyMarynata do
mięsa pikantno słodka –
kurczak,
karkówka,
rybaPikantna
pierś z kurczaka w cieście z
curry i
sezamu