ßßß Cookit - przepis na Pieczone skrzydełka z kruczaka BBQ

Pieczone skrzydełka z kruczaka BBQ

nazwa

Wykonanie

7 Flares Twitter 0 Facebook 7 7 7 7 Flares ×
Dziś dzień dziecka. Internet pęka w szwach od przepisów na ciasta, ciastka i ciasteczka więc u mnie będzie przewrotnie. Dziś chciałam Wam pokazać przepis na pieczone skrzydełka BBQ za którymi maluchy dosłownie przepadają!
Goszczę przy moim stole osoby (oj zdziwilibyście się kto u mnie jadał
) o bardzo różnych preferencjach smakowych, podejmując się tym samym niełatwego zadania jakim jest nakarmienie zróżnicowanego towarzystwa (na pewno znacie sytuacje gdy po całym wieczorze gotowania okazuje się, że ktoś nie je właśnie tego co przygotowaliście. Oby jeszcze nie lubił, wtedy można negocjować i zachęcać, ale gdy ma nietolerancję jakiegoś składnika to koniec). Wspaniałe i monumentalne mięsa przygotowuję gdy organizuję CATERINGI, wesela czy przyjęcia, natomiast w domu, na bankiecie dla małych lub dużych, musi być ono podane w formie zgrabnych kąsków, które łatwo jest złapać w dwa palce, bo właśnie taka forma sprawdza się przy dobrej, zajmującej rozmowie. Na pewno wiecie jak dziką i pierwotną przyjemność dają proste, aromatyczne dania, świeżo wyjęte z piekarnika lub zdjęte rusztu w tłumie głodnych przyjaciół.
Gdy zabieram się za przygotowywanie kurczaka już podczas marynowania myślę o efekcie jaki chcę osiągnąć na talerzu. Mam tu na myśli takie zamarynowanie mięsa, które sprawia, że po przygotowaniu jest aromatyczne aż do samej kostki. Co więcej, mięso takiego kurczęcia musi być soczyste i rozpływające się w ustach pod wpływem samego nacisku warg, jeszcze przed uszczknięciem kęsa. Szukałam i szukałam rozwiązania, aż w końcu udało mi się stworzyć przepis, który idealnie wpisuje się w kanony mojego ideału, sekretem jest kwas (ocet lub sok z cytryny), stosowany przeze mnie na zmianę z wódką, który kruszy mięso i sprawia, że jest absolutnie wyjątkowe.
Dobrze mieć w rękawie asa, który zawsze się sprawdza i niezmiennie obłędnie smakuje. Do pieczonych skrzydełek BBQ podajcie ulubiony dip, np. z mięty, jogurtu i cytryny lub grecki tzatziki.
Składniki:
1 1/2 kg skrzydełek z kurczaka
marynata:
4 łyżki cukru brązowego lub miodu
4 łyżki oliwy
4 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
1 op. (20 g) słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego czosnku lub
2 posiekane ząbki
1 1/2 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
Składniki marynaty wymieszać.
Skrzydełka z kurczaka umyć, pokroić w stawach na trzy części. Czubki skrzydełek zachować na wywar lub zupę, resztę mięsa przełożyć do marynaty. Masować mięso w marynacie przez 5-8 minut, aż dokładnie je pokryje, to kluczowy proces produkcyjny – dzięki temu będzie soczyste i smaczne. Przełożyć skrzydełka do pojemnika, zamknąć i odstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin.
Najlepsze są gdy poleżą w marynacie przez całą noc.
Piec skrzydełka w 210 stopniach przez 25-30 minut, aż będą złociste i wypieczone.
RADA:
Skrzydełka możecie upiec także na grillu!
Powiązane notki:
Solidna porcja mięsa czyli Pieczony kurczak „po Chińsku”
Kurczak z grilla w słodko pikantnej marynacie
Słodki kurczak pieczony w whisky
Marynata do mięsa pikantno słodka – kurczak, karkówka, ryba
Pikantna pierś z kurczaka w cieście z curry i sezamu
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/06/01/pieczone-skrzydelka-bbq