Wykonanie
O tym, że
soja jest bardzo zdrowa już wspominałyśmy w tym tygodniu przy okazji przepisu na
soję w
sosie pomidorowym . Tym razem proponujemy coś, co może być doskonałą alternatywą niezdrowych
chipsów czy innych "zapychaczy". Świetnie nadaje się również jako dodatek do sałatki (przepis klik).
Składniki (porcja na blaszkę):
soja ziarno 180g (1 szklanka)2 łyżki
oliwy z oliwekprzyprawy :½ łyżeczki
papryki słodkiej½ łyżeczki
papryki ostrej½ łyżeczki
tymianku½ łyżeczki
czosnku granulowanego½
curryPrzygotowanie:
Soję moczymy w wodzie na 10-12 godzin (najlepiej na noc). Następnie odcedzamy na sitku, wysypujemy na ręcznik papierowy, osuszamy i przekładamy do miski.W osobnej miseczce mieszamy
oliwę z
przyprawami, którą następnie wlewamy do ziaren soi i dokładnie mieszamy, aby wszystkie ziarna były obtoczone. Wsypujemy na blaszkę równomiernie wyłożonej papierem do pieczenia. Prażymy w nagrzanym piekarniku na 180st. przez ok. 45 minut.