Wykonanie
Ostatnie przygotowania do Sylwestrowej nocy. To może pieczona, chrupiąca
cieciorka obsypana słodką i ostrą papryką? Możecie ją przygotować naprawdę szybko! Pierwszy raz
jadłam takie cudo pod Bombajem, w jednej z przydrożnych restauracji. Tam podawano ją smażoną - jak prawie wszystko w Indiach. Towarzyszyła długim pogawędkom o Bogu, religiach i zderzeniu kultur, a wszystko to w kłębach hookah, czyli fajki
wodnej. Dziś wracam do jej odchudzonej i mniej pracochłonnej wersji. Pieczony w łupinach
czosnek jest niesamowity. Odkryłam go tam, na Półwyspie Indyjskim i od razu pokochałam. Nadgryza się go zębami i wyciska do ust. Jest miękki, delikatny i na pewno nie
czosnkowy w sposób, w jaki znaliście go do tej
pory.Co potrzeba?puszka
ciecierzycy1 łyżeczka
słodkiej papryki3/4 łyżeczki
ostrej paprykiłyżka
oliwy5 niełuskanych ząbków
czosnku.Co dalej?1.
Cieciorkę odsączamy i wrzucamy do jednorazówki. Dodajemy
oliwę i
przyprawy. Siatkę zawiązujemy i potrząsamy nią, miętosimy ręką, żeby wszystko dokładnie wymieszać.2. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy
czosnek i zapiekamy 35-40 min w temp. 190-200 C.3. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła.
English: Crunchy chickpeaIngredients:can chickpea1 tsp sweet pepper dust3/4 tsp hot pepper dust1 tbls
olive oil5 garlic cloves1. Drain off the chickpea, put it in a small plastic bag, add the spices and mix everything alltogether.2. Put the chickpea on the baking sheet covered with baking paper and bake for 35-40 min in 360- 400 degrees.3.
Serve warm.