Wykonanie
Tym razem pomysł na marynatę zaczerpnęłam z kuchnilidla.pl. Grillowana
pierś z kurczaka to fajny pomysł na szybki i smaczny obiad. Dzięki różnorodności marynat jakie możemy przygotować, danie szybko nam się nie znudzi. Dziś wersja w marynacie jogurtowej.
Składniki:500 g
fileta z kurczaka200 ml
jogurtu naturalnegosól morskapieprz, najlepiej świeżo mielony1 łyżeczka
curry w proszku1 łyżeczka
papryki słodkiej2 ząbki
czosnku, drobno posiekanego2 łyżeczki
tymianku2 łyżki
soku z cytrynyPierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w niezbyt grube plastry. Pozostałe składniki mieszamy tworząc marynatę, do której w wkładamy
mięso, i całość umieszczamy w lodówce na co najmniej 2-3 godziny.
Mięso wyjmujemy z marynaty, Jeśli jej jej za dużo na filetach lekko strzepujemy.
Mięso układamy na grillu i smażymy, aż będzie upieczone (ok 10 minut). Pamiętajmy aby filetów nie przetrzymać za długo bo
kurczak będzie suchy.smacznego