ßßß
Sam jabłecznik, czy jak ktoś woli szarlotka, jest jednym z lepszych wariantów tego wypieku jakiego kiedykolwiek udało mi się spróbować. Ale czy marcepan, kandyzowane skórki pomarańczowe, kwaskowe, cynamonowe jabłka, prażone na maśle, kakaowa beza i chrupka kruszonka mogą smakować źle? Nie. To niemożliwe.Składniki:tortownica 26 cmCiasto kruche z marcepanem i skórką pomarańczową:400 g mąki tortowej100 g marcepana150 g masła150 g cukru kryształu50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej4 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczeniaJabłka:1 kg jabłek champion50 g cukru kryształu30 g masła1 łyżeczka cynamonu1/2 łaski wanilii1 cytrynaBeza:4 białka50 g cukru kryształu50 g Nesquika20 g mąki ziemniaczanejreszta soku z cytrynyszczypta soli
Ciasto i kawa cappuccino, to jest to!Przygotowanie:Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto:Mąkę przesiać. Dodać cukier i proszek. Wymieszać. Twarde masło i marcepan posiekać w kostkę, szybko zarobić je z mąką, najlepiej siekając nożem. Dodać żółtka, skórki i zarobić ciasto. Owinąć je szczelnie folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.W tym czasie sparzyć cytrynę, otrzeć z niej skórkę, zrolować kilkakrotnie na desce, aby wyciskanie soku było bardziej efektywne, po czym przekroić i wycisnąć z niej sok.Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyciąć gniazda nasienne po czym, pokroić w kostkę wzdłuż krótszego boku. Dodać połowę soku z cytryny, skórkę z cytryny, cynamon, ziarenka wydrążone z laski wanilii, samą laskę i cukier. Dokładnie wymieszać. W rondelku rozgrzać masło, wrzucić na nie jabłka i smażyć przez 5 minut, na mocnym ogniu, potrząsając garnkiem aby nie przywarły do dna. Odstawić do przestudzenia.Ciasto podzielić na pół. Połowę schować do zamrażarki. Resztę rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy. Tortownicę przełożyć do lodówki.Białka ubić z resztą soku cytrynowego i szczyptą soli. Gdy będą sztywne wmiksować cukier, dodać przesłany przez sito Nesquik i mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą. Dokładnie wymieszać, uważając aby nie zniszczyć struktury Bezy.Piekarnik nastawić na 180 stopni.Jabłka przełożyć na kruchy spód. Na nich ułożyć kremową bezę, a na nią zetrzeć ciasto z zamrażarki.Wstawić do pieca i piec 45 minut. Wierzch ciasta powinien być bardzo chrupiący i złoty. Chrupkość zawdzięczamy zmianie cukru pudru, używamy go w tradycyjnych kruchych, wręcz rozpływających sięw ustach ciasteczkach, na biały cukier kryształ. Ważne jest tutaj krótkie wyrabianie ciasta – dzięki temu cukier nie rozpuści się w trakcie kontaktu z ciepłymi dłońmi oraz długie chłodzenie, utrwalające wypracowaną strukturę ciasta.Powiązane notki:Tradycyjna Szarlotka z kruchego ciasta z BeząMakowiec na kruchym cieście z orzechową beząJabłecznik z cynamonem i budyniem (bez pieczenia)Jabłecznik na maślance z kruszonkąJabłecznik z migdałami z Zakopanego