ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik z bezą Nesquik

Jabłecznik z bezą Nesquik

Wykonanie

31 Flares Twitter 0 Facebook 31 31 31 31 Flares ×
Ktoś z Was ostatnio stwierdził, że zjadłby inny, ciekawszy jabłecznik. W lawinie komentarzy ten utkwił mi w głowie bardziej niż inne życzenia jedzeniowe i postanowiłam upiec dla Was jabłecznik na pomarańczowo marcepanowym cieście z dodatkiem podsmażonych jabłek i bezą z Nesquik. Do ciasta, w ramach kawowego eksperymentu, podałam cudownie puszyste cappuccino, w iście włoskim stylu – użyłam do jego przygotowania pewnego mleka o wyższej zawartości białka, spienionego zwykłym blenderem. Jak widać, sama byłam zaskoczona efektem, kawa w iście włoskim stylu jak najbardziej jest możliwa do przygotowania w domu.
Sam jabłecznik, czy jak ktoś woli szarlotka, jest jednym z lepszych wariantów tego wypieku jakiego kiedykolwiek udało mi się spróbować. Ale czy marcepan, kandyzowane skórki pomarańczowe, kwaskowe, cynamonowe jabłka, prażone na maśle, kakaowa beza i chrupka kruszonka mogą smakować źle? Nie. To niemożliwe.
Składniki:
tortownica 26 cm
Ciasto kruche z marcepanem i skórką pomarańczową:
400 g mąki tortowej
100 g marcepana
150 g masła
150 g cukru kryształu
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka:
1 kg jabłek champion
50 g cukru kryształu
30 g masła
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łaski wanilii
1 cytryna
Beza:
4 białka
50 g cukru kryształu
50 g Nesquika
20 g mąki ziemniaczanej
reszta soku z cytryny
szczypta soli
Ciasto i kawa cappuccino, to jest to!
Przygotowanie:
Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto:
Mąkę przesiać. Dodać cukier i proszek. Wymieszać. Twarde masło i marcepan posiekać w kostkę, szybko zarobić je z mąką, najlepiej siekając nożem. Dodać żółtka, skórki i zarobić ciasto. Owinąć je szczelnie folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
W tym czasie sparzyć cytrynę, otrzeć z niej skórkę, zrolować kilkakrotnie na desce, aby wyciskanie soku było bardziej efektywne, po czym przekroić i wycisnąć z niej sok.
Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyciąć gniazda nasienne po czym, pokroić w kostkę wzdłuż krótszego boku. Dodać połowę soku z cytryny, skórkę z cytryny, cynamon, ziarenka wydrążone z laski wanilii, samą laskę i cukier. Dokładnie wymieszać. W rondelku rozgrzać masło, wrzucić na nie jabłka i smażyć przez 5 minut, na mocnym ogniu, potrząsając garnkiem aby nie przywarły do dna. Odstawić do przestudzenia.
Ciasto podzielić na pół. Połowę schować do zamrażarki. Resztę rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy. Tortownicę przełożyć do lodówki.
Białka ubić z resztą soku cytrynowego i szczyptą soli. Gdy będą sztywne wmiksować cukier, dodać przesłany przez sito Nesquik i mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą. Dokładnie wymieszać, uważając aby nie zniszczyć struktury Bezy.
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Jabłka przełożyć na kruchy spód. Na nich ułożyć kremową bezę, a na nią zetrzeć ciasto z zamrażarki.
Wstawić do pieca i piec 45 minut. Wierzch ciasta powinien być bardzo chrupiący i złoty. Chrupkość zawdzięczamy zmianie cukru pudru, używamy go w tradycyjnych kruchych, wręcz rozpływających sięw ustach ciasteczkach, na biały cukier kryształ. Ważne jest tutaj krótkie wyrabianie ciasta – dzięki temu cukier nie rozpuści się w trakcie kontaktu z ciepłymi dłońmi oraz długie chłodzenie, utrwalające wypracowaną strukturę ciasta.
Powiązane notki:
Tradycyjna Szarlotka z kruchego ciasta z Bezą
Makowiec na kruchym cieście z orzechową bezą
Jabłecznik z cynamonem i budyniem (bez pieczenia)
Jabłecznik na maślance z kruszonką
Jabłecznik z migdałami z Zakopanego
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/04/24/jablecznik-z-beza-nesquik