Wykonanie
31 Flares Twitter 0 Facebook 31 31 31 31 Flares ×Ktoś z Was ostatnio stwierdził, że zjadłby inny, ciekawszy jabłecznik. W lawinie komentarzy ten utkwił mi w głowie bardziej niż inne życzenia jedzeniowe i postanowiłam upiec dla Was jabłecznik na
pomarańczowo marcepanowym cieście z dodatkiem podsmażonych
jabłek i
bezą z
Nesquik. Do ciasta, w ramach
kawowego eksperymentu, podałam cudownie puszyste
cappuccino, w iście włoskim stylu – użyłam do jego przygotowania pewnego
mleka o wyższej zawartości
białka, spienionego zwykłym blenderem. Jak widać, sama byłam zaskoczona efektem,
kawa w iście włoskim stylu jak najbardziej jest możliwa do przygotowania w domu.
Sam jabłecznik, czy jak ktoś woli szarlotka, jest jednym z lepszych wariantów tego wypieku jakiego kiedykolwiek udało mi się spróbować. Ale czy marcepan, kandyzowane
skórki pomarańczowe, kwaskowe,
cynamonowe jabłka, prażone na
maśle,
kakaowa beza i chrupka kruszonka mogą smakować źle? Nie. To niemożliwe.Składniki:tortownica 26 cmCiasto kruche z marcepanem i
skórką pomarańczową:400 g
mąki tortowej100 g marcepana150 g
masła150 g
cukru kryształu50 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej4
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaJabłka:1 kg
jabłek champion50 g
cukru kryształu30 g
masła1 łyżeczka
cynamonu1/2 łaski
wanilii1
cytrynaBeza:4
białka50 g
cukru kryształu50 g
Nesquika20 g
mąki ziemniaczanejreszta
soku z cytrynyszczypta
soliCiasto i
kawa cappuccino, to jest to!Przygotowanie:Tortownicę wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto:
Mąkę przesiać. Dodać
cukier i proszek. Wymieszać. Twarde
masło i marcepan posiekać w kostkę, szybko zarobić je z
mąką, najlepiej siekając nożem. Dodać
żółtka, skórki i zarobić ciasto. Owinąć je szczelnie folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.W tym czasie sparzyć
cytrynę, otrzeć z niej skórkę, zrolować kilkakrotnie na desce, aby wyciskanie soku było bardziej efektywne, po czym przekroić i wycisnąć z niej sok.
Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyciąć gniazda nasienne po czym, pokroić w kostkę wzdłuż krótszego
boku. Dodać połowę
soku z cytryny,
skórkę z cytryny,
cynamon, ziarenka wydrążone z
laski wanilii, samą laskę i
cukier. Dokładnie wymieszać. W rondelku rozgrzać
masło, wrzucić na nie
jabłka i smażyć przez 5 minut, na mocnym ogniu, potrząsając garnkiem aby nie przywarły do dna. Odstawić do przestudzenia.Ciasto podzielić na pół. Połowę schować do zamrażarki. Resztę rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy. Tortownicę przełożyć do lodówki.
Białka ubić z resztą
soku cytrynowego i szczyptą
soli. Gdy będą sztywne wmiksować
cukier, dodać przesłany przez sito
Nesquik i
mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą. Dokładnie wymieszać, uważając aby nie zniszczyć struktury
Bezy.Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Jabłka przełożyć na kruchy spód. Na nich ułożyć kremową
bezę, a na nią zetrzeć ciasto z zamrażarki.Wstawić do pieca i piec 45 minut. Wierzch ciasta powinien być bardzo chrupiący i złoty. Chrupkość zawdzięczamy zmianie
cukru pudru, używamy go w tradycyjnych kruchych, wręcz rozpływających sięw ustach ciasteczkach, na
biały cukier kryształ. Ważne jest tutaj krótkie wyrabianie ciasta – dzięki temu
cukier nie rozpuści się w trakcie kontaktu z ciepłymi dłońmi oraz długie chłodzenie, utrwalające wypracowaną strukturę ciasta.Powiązane notki:Tradycyjna Szarlotka z kruchego ciasta z
BeząMakowiec na kruchym cieście z
orzechową beząJabłecznik z
cynamonem i
budyniem (bez pieczenia)Jabłecznik na
maślance z kruszonkąJabłecznik z
migdałami z Zakopanego