ßßß
Jest to ciasto, które wymyśliliśmy z mężem z 3 różnych przepisów. Składa się z kruchego ciasta na spodzie, smażonych jabłek z miodem, ubitych białek oraz kruszonki z otartych migdałów i płatków owsianych;)
standardowa prostokątna blaszkaSkładniki:ciasto:0,5kg mąki30dag masła15dag cukru(0,5szkl.)4 żółtkaszczypta soliwarstwa z jabłek:ok. 2 kg jabłek2 łyż. mioduopcjonalnie cynamon1 cytrynawarstwa białek:4 białka3/4 szkl. cukru1,5 łyżki mąki ziemniaczanejodrobinka soli, aby białka się ubiłykruszonka:szklanka płatków owsianychszklanka migdałów1/4 szklanki cukru30g masłaPrzygotowanie:Kruszonka:I Mielimy płatki owsiane i migdały, mieszamy z pozostałymi składnikamiWarstwa jabłek:I Jabłka podsmażamy na patelni z miodem i opcjonalnie cynamonem, dodajemy sok z cytryny. Jabłka winny być miękkie z wierzchu, gdy będziemy nakładać tę warstwę należy odsączać jabłka na łyżce z oczkami.Warstwa białek:I Białka ubijamy z odrobiną soli, następnie dodajemy cukier i mąkę.Ciasto:I Mąkę wysypujemy na stolnicę i ugniatamy z pokrojonym w kostkę masłem cukrem, następnie dodajemy żółtka i sól. Zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.II Ciasto układamy w blaszce ta,k aby brzegi blaszki były nim także wyłożone.III Dno ciasta podpiekamy osobno przez 10-15 min. w temp. 200st.CIV Na dnie ciasta ląduje warstwa jabłek, następnie białek, a na samym końcu kruszonkiV Ciasto z ułożonymi wszystkimi warstwami pieczemy w 200st.C przez 30-45 min. Ciasto winniśmy sprawdzać - np. drewnianym patyczkiem