Wykonanie
Jest to ciasto, które wymyśliliśmy z mężem z 3 różnych przepisów. Składa się z kruchego ciasta na spodzie, smażonych
jabłek z
miodem, ubitych
białek oraz kruszonki z otartych
migdałów i
płatków owsianych;)
standardowa prostokątna blaszkaSkładniki:ciasto:0,5kg
mąki30dag
masła15dag
cukru(0,5szkl.)4
żółtkaszczypta
soliwarstwa z
jabłek:ok. 2 kg
jabłek2 łyż.
mioduopcjonalnie
cynamon1
cytrynawarstwa
białek:4
białka3/4 szkl.
cukru1,5 łyżki
mąki ziemniaczanejodrobinka
soli, aby
białka się ubiłykruszonka:szklanka
płatków owsianychszklanka
migdałów1/4 szklanki
cukru30g
masłaPrzygotowanie:Kruszonka:I Mielimy
płatki owsiane i
migdały, mieszamy z pozostałymi składnikamiWarstwa
jabłek:I
Jabłka podsmażamy na patelni z
miodem i opcjonalnie
cynamonem, dodajemy
sok z cytryny.
Jabłka winny być miękkie z wierzchu, gdy będziemy nakładać tę warstwę należy odsączać
jabłka na łyżce z oczkami.Warstwa
białek:I
Białka ubijamy z odrobiną
soli, następnie dodajemy
cukier i
mąkę.Ciasto:I
Mąkę wysypujemy na stolnicę i ugniatamy z pokrojonym w kostkę
masłem cukrem, następnie dodajemy
żółtka i
sól. Zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.II Ciasto układamy w blaszce ta,k aby brzegi blaszki były nim także wyłożone.III Dno ciasta podpiekamy osobno przez 10-15 min. w temp. 200st.CIV Na dnie ciasta ląduje warstwa
jabłek, następnie
białek, a na samym końcu kruszonkiV Ciasto z ułożonymi wszystkimi warstwami pieczemy w 200st.C przez 30-45 min. Ciasto winniśmy sprawdzać - np. drewnianym patyczkiem