Wykonanie
5 Flares Twitter 0 Facebook 5 5 5 5 Flares ×Na pewno znacie mrożone
mieszanki warzywne różnego rodzaju. Ja najczęściej mrożę
zioła, jeśli dostaję je w dużych ilościach,
truskawki,
dynię, drylowane
wiśnie i wszelkiego rodzaju
włoszczyznę. Warto pamiętać, że mrożenie surowych
ziemniaków w domowych warunkach im nie służy, jeśli jednak możemy zaopatrzyć się w gotowe, schładzane w bardzo niskich temperaturach warzywa na patelnię, polecam je jak najbardziej, szczególnie jeśli można z nich przygotować pyszne danie w kilka chwil. Jestem wielką fanką
mrożenia warzyw w bardzo niskich temperaturach, z racji tego, że pozostają jędrne, a przy tym zachowują swój naturalny kolor i smak. Dziś chciałam pokazać Wam sposób w jaki możecie przygotować warzywny obiad.
Składniki:1 opakowanie warzyw na patelnię po staropolsku1 opakowanie warzyw na patelnię orientalnych2 łyżki
masła2 łyżki
curry1 szklanka
bulionu warzywnego1 łyżeczka
sosu rybnego1 łyżka
cukru1 łyżeczka kuminu2 ząbki
czosnkusól,
pieprzPrzygotowanie:Kumin uprażyć na suchej patelni. Przełożyć na talerzyk gdy zacznie pachnieć.
Masło rozpuścić, gdy będzie gorące wrzucić zamrożone warzywa oraz
przyprawę z warzyw orietalnych.Smażyć aż zmiękną ok. 7-8 minut.Dodać
sos rybny, kumin i
curry.Przesmażyć i zalać
bulionem.Gotować 5 minut po czym podawać, np. z plastrami marynowanego
tofu lub
wędzonym łososiem z wasabi.Powiązane notki:Pikantna
pierś z kurczaka w cieście z
curry i
sezamuCurry z
kurczaka z
mlekiem kokosowymOmlet z warzywami i
serem żółtymSzybki
Kurczak w sosie
Curry z
mlekiem kokosowym i
kukurydząSałatka z
serem Lazur i
nerkowcami