ßßß Cookit - przepis na Rozgrzewające warzywne curry

Rozgrzewające warzywne curry

nazwa

Wykonanie

5 Flares Twitter 0 Facebook 5 5 5 5 Flares ×
Na pewno znacie mrożone mieszanki warzywne różnego rodzaju. Ja najczęściej mrożę zioła, jeśli dostaję je w dużych ilościach, truskawki, dynię, drylowane wiśnie i wszelkiego rodzaju włoszczyznę. Warto pamiętać, że mrożenie surowych ziemniaków w domowych warunkach im nie służy, jeśli jednak możemy zaopatrzyć się w gotowe, schładzane w bardzo niskich temperaturach warzywa na patelnię, polecam je jak najbardziej, szczególnie jeśli można z nich przygotować pyszne danie w kilka chwil. Jestem wielką fanką mrożenia warzyw w bardzo niskich temperaturach, z racji tego, że pozostają jędrne, a przy tym zachowują swój naturalny kolor i smak. Dziś chciałam pokazać Wam sposób w jaki możecie przygotować warzywny obiad.
Składniki:
1 opakowanie warzyw na patelnię po staropolsku
1 opakowanie warzyw na patelnię orientalnych
2 łyżki masła
2 łyżki curry
1 szklanka bulionu warzywnego
1 łyżeczka sosu rybnego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka kuminu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kumin uprażyć na suchej patelni. Przełożyć na talerzyk gdy zacznie pachnieć.
Masło rozpuścić, gdy będzie gorące wrzucić zamrożone warzywa oraz przyprawę z warzyw orietalnych.
Smażyć aż zmiękną ok. 7-8 minut.
Dodać sos rybny, kumin i curry.
Przesmażyć i zalać bulionem.
Gotować 5 minut po czym podawać, np. z plastrami marynowanego tofu lub wędzonym łososiem z wasabi.
Powiązane notki:
Pikantna pierś z kurczaka w cieście z curry i sezamu
Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym
Omlet z warzywami i serem żółtym
Szybki Kurczak w sosie Curry z mlekiem kokosowym i kukurydzą
Sałatka z serem Lazur i nerkowcami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/01/08/rozgrzewajace-warzywne-curry