Wykonanie
Zdecydowanie
filety z kurczaka to moje ulubione
mięso. Będąc ostatnio na Kaszubach nie mieliśmy
oleju, więc zamiast niego do marynaty dodałam
jogurt, dzięki
czemu filety nie skurczyły się, były soczyste i bardzo pyszne. Polecam inne danie z
mięsa kurczaka:
sezamowe kąskidietetyczny
kurczak z
kiwisałatka cesarska .
500 g
filetów z kurczaka lub
piersi z kurczakamały kubeczek
jogurtu naturalnegołyżeczka
papryki słodkiejłyżeczka
curryłyżeczka
pieprzu naturalnegołyżeczka
soliłyżeczka
czosnku granulowanego lub 2 ząbki
czosnkuFilety pokroić na plastry.
Jogurt wymieszać z
przyprawami:
papryką,
curry,
pieprzem,
solą,
czosnkiem granulowanym lub przeciśniętym przez praskę.
Mięso zanurzyć w marynacie i zostawić w nim na min. 30 minut.Po tym czasie kłaść
mięso bezpośrednio na kratce grilla albo na folii aluminiowej, wcześniej pozwalając spłynąć nadmiarze marynaty i smażyć z obu stron, aż będzie rumiane, a
mięso w środku stanie się białe.