Wykonanie
Wkrótce nadejdą święta, zaczniemy piec różne pieczyste
mięsa, już czuję ten zapach unoszący się w całym domu :-) A może ktoś skusi się na pieczonego kurczaka?, wprost urzeka swoją prostotą...Składniki:1
kurczak ok. 1,5 kg3 ząbki
czosnkupapryka słodkasólpieprzcurryzioła prowansalskieWykonanie:
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z
przyprawami.
Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć wszystkimi
przyprawami. Przełożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem i wstawić do piekarnika w temp. 180 st. na około 1 i 1/2 godziny. Od czasu do czasu polewać go wytopionym sosem lub odrobiną
wody. Kiedy
kurczak już ładnie się zarumieni i skórka jest przypieczona, sprawdzić widelcem czy
mięso jest miękkie. Jeśli tak,
kurczak jest gotowy.Smacznego :-)Uwaga:
Kurczaka można natrzeć
przyprawami na kilka godzin przed pieczeniem i wstawić go do lodówki, wtedy lepiej przesiąknie
przyprawami.