Wykonanie
Składniki:2
piersi z kurczaka w całości ( moje miały razem prawie 1kg i były ze skórą )po pół łyżeczki
soli,czerwonej
słodkiej papryki mielonej,
ziół prowansalskich,
pieprzu3 ząbki
czosnkumlekoPrzygotowanie:Umyte i osuszone piersi posypujemy
przyprawami.Przekładamy je do miski, wrzucamy pokrojony w plasterki
czosnek i całość zalewamy
mlekiem ( tyle by w całości zakryło piersi ).Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.Po dwóch godzinach, piersi z połową
mleka, w którym się moczyły, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika.Włączamy go na 180st. i od momentu rozgrzania, pieczemy 40 minut ( czas pieczenia może się różnić +/- 10 minut, w zależności od wielkości
mięsa ), przewracając je w połowie czasu pieczenia.dania z
kurczakaKategorie: