ßßß
Składniki:5 , 250 ml słoików/miseczek1 kg słoniny*300 g wędzonego boczku/podgardla2 duże kwaśne jabłka2 duże cebule1 główka czosnku (wielkości mandarynki, klementynki)1 łyżka kminku2 łyżki majeranku1 łyżeczka tymiankusól,pieprz* Dobra i świeża słonina jest bladoróżowa, ma słodki zapach, podobny do kremówki i masła, lekki i przyjemnyPrzygotowanie:Słoninę kroimy w kostkę ( 1,5 x 1,5 cm) lub mielimy grubymi oczkami maszynki do mięsa.W kostkę kroimy też boczek.Słoninę przekładamy do rondla, zaczynamy topić. Po 15 minutach dodajemy boczek.Topimy, około 30-40 minut, doglądając i mieszając.W międzyczasie cebulę siekamy, jabłka ścieramy na tarce a czosnek przeciskamy przez praskę. Siekamy też ziarna kminku.Gdy skwarki będą złote, dodajemy jabłka, cebulę i czosnek. Mieszamy i doprawiamy, przyprawami oraz solą ( ok. 1 łyżki ) i świeżo mielonym pieprzem. Warto próbować smalcu maczając w nim chleb.Wyłączamy ognień od razu po doprawieniu i odstawiamy do studzenia.Smalczyk przelewamy warstwami do naczyń aby skwarki nie opadły na dno.Powiązane notki:Domowa pasztetowa z cebulką 2 w 1Kotlety z indyka z cebulkąPlacki owsiane z jabłkiem – fitness ( dieta dla sportowców)Buraczki wiórki z cebulką na zimęPancakes jaglane z jabłkiem i rodzynkami