Wykonanie
19 Flares Twitter 0 Facebook 19 19 19 19 Flares ×Domowy
smalec to smak mojego dzieciństwa. Zawsze robił go dziadek, a ja zajadałam go na świeżym
chlebie, zawsze z
pomidorem i
cebulą. Myślę, że tak pozostanie już zawsze, jego swojski smak będzie kojarzył mi się z domem i miłością. Przepis na smalczyk dostałam kiedyś od cioci mojego K. Bronci, z Zakopanego. Troszkę go zmodyfikowałam , właściwie dodając więcej przypraw, ale dzięki nim tylko zyskał na smaku. Smalczyk jest bardzo aromatyczny, skwareczki są miękkie w środku, łatwo się rozsmarowują – nie ukrywam musicie poświęcić chwilę czasu aby uzyskać ten efekt, bo pod koniec wytapiania może przywierać do dna rondelka. Właśnie, najważniejszą kwestią jest tutaj garnek z grubym dnem, trzymający temperaturę.
Składniki:5 , 250 ml słoików/miseczek1 kg
słoniny*300 g wędzonego boczku/podgardla2 duże kwaśne
jabłka2 duże
cebule1 główka
czosnku (wielkości
mandarynki,
klementynki)1 łyżka
kminku2 łyżki
majeranku1 łyżeczka
tymiankusól,
pieprz* Dobra i
świeża słonina jest bladoróżowa, ma słodki zapach, podobny do kremówki i
masła, lekki i przyjemnyPrzygotowanie:
Słoninę kroimy w kostkę ( 1,5 x 1,5 cm) lub mielimy grubymi oczkami maszynki do
mięsa.W kostkę kroimy też
boczek.
Słoninę przekładamy do rondla, zaczynamy topić. Po 15 minutach dodajemy
boczek.Topimy, około 30-40 minut, doglądając i mieszając.W międzyczasie
cebulę siekamy,
jabłka ścieramy na tarce a
czosnek przeciskamy przez praskę. Siekamy też ziarna
kminku.Gdy skwarki będą złote, dodajemy
jabłka,
cebulę i
czosnek. Mieszamy i doprawiamy,
przyprawami oraz
solą ( ok. 1 łyżki ) i świeżo mielonym
pieprzem. Warto próbować
smalcu maczając w nim
chleb.Wyłączamy ognień od razu po doprawieniu i odstawiamy do studzenia.Smalczyk przelewamy warstwami do naczyń aby skwarki nie opadły na dno.Powiązane notki:Domowa
pasztetowa z
cebulką 2 w 1Kotlety z
indyka z
cebulkąPlacki owsiane z
jabłkiem –
fitness ( dieta dla sportowców)
Buraczki wiórki z
cebulką na zimęPancakes jaglane z
jabłkiem i
rodzynkami