ßßß Cookit - przepis na SMALEC DOMOWY

SMALEC DOMOWY

nazwa

Wykonanie

Wiem...większość z Was powie- że nie je smalcu!
K ażdy się zarzeka,że je tylko... sałatki,owoce i pije wodę.
Oczywiście!
To Ci co nie jedzą... niech po prostu pominą ten wpis.Ok?
A dla wielbicieli i osób,które chwilowo nie mogą już patrzeć na sucharki i sałatę polecam smalczyk....pachnący tak,
że nie wierzę,aby ktoś mu się oparł ;-)
Składniki:
kawałek słoniny
1 szt.cebuli
1 szt.jabłka
3 ząbki czosnku
majeranek
sól
pieprz
chlebek do posmarowania
ogórek do schrupania
Kawałek słoniny
pokroiłam w kostkę
i smażyłam w garnku na małym ogniu,
często mieszając.
Gdy stopniowo słonina się wytapiała,
pokroiłam cebulę w kostkę
i wrzuciłam ją do garnka.
Mieszałam,aż nabierze złotego koloru.
Na tarce o grubych oczkach starłam jabłko, i dodałam do reszty.
Pod koniec smażenia dodałam sporo majeranku,
starte ząbki czosnku,sól i pieprz.
Gdy wszystkie smaki wymieszały się ze sobą,
przelałam smalec do miseczki i zostawiłam do ostygnięcia.
Pozostało już tylko czekać,aż zastygnie,
wyjąć go z lodówki i ... zrobić sobie z nim pyszną kanapkę.
Smakuje najlepiej z kiszonym ogórkiem i pokrojoną cebulką.
Polecam z własnoręcznie upieczonym chlebem
CHLEB WIELOZIARNISTY
I co tam kalorie... raz na jakiś czas każdemu z nas
należy się odrobina łakomstwa.Prawda? ;-)
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2011/10/smalec-domowy.html