Wykonanie
Wiem...większość z Was powie- że nie je
smalcu!K ażdy się zarzeka,że je tylko... sałatki,
owoce i
pije wodę.Oczywiście!To Ci co nie jedzą... niech po prostu pominą ten wpis.Ok?A dla wielbicieli i osób,które chwilowo nie mogą już patrzeć na sucharki i
sałatę polecam smalczyk....pachnący tak,że nie wierzę,aby ktoś mu się oparł ;-)Składniki:kawałek
słoniny1 szt.
cebuli1 szt.
jabłka3 ząbki
czosnkumajeraneksólpieprzchlebek do posmarowania
ogórek do schrupaniaKawałek
słoninypokroiłam w kostkę
i smażyłam w garnku na małym ogniu,często mieszając.
Gdy stopniowo
słonina się wytapiała,pokroiłam
cebulę w kostkęi wrzuciłam ją do garnka.
Mieszałam,aż nabierze złotego koloru.Na tarce o grubych oczkach starłam
jabłko, i dodałam do reszty.
Pod koniec smażenia dodałam sporo
majeranku,starte ząbki
czosnku,
sól i
pieprz.
Gdy wszystkie smaki wymieszały się ze sobą,przelałam
smalec do miseczki i zostawiłam do ostygnięcia.
Pozostało już tylko czekać,aż zastygnie,wyjąć go z lodówki i ... zrobić sobie z nim pyszną kanapkę.Smakuje najlepiej z
kiszonym ogórkiem i pokrojoną
cebulką.Polecam z własnoręcznie upieczonym
chlebemCHLEB WIELOZIARNISTY
I co tam kalorie... raz na jakiś czas każdemu z nasnależy się odrobina łakomstwa.Prawda? ;-)Smacznego!