Wykonanie
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×Każdy ma na pewno swój sposób na
karpia , mój wypracowałam konsultując się z ciocią,
Panią Krysią i babcią i
powiem Wam nieskromnie, że jest to sposób powalający na kolana,
ryba po leżakowaniu w marynacie jest krucha, pachnąca i świeża. Niektórzy, w tym mój K., marudzą, że
karp ma dużo ości ja uważam, że duże ości tej niedocenianej
ryby świetnie odchodzą od
mięsa, nawet mój mały synek zjadł dwa dzwonka, oczywiście pod moim nadzorem. Dla mnie święta Bożego Narodzenia bez dzwonka
karpia nie są już takie magiczne, stawiam na tradycję. Podaję
przyprawy których używam, próbowałam już różnych te są najlepsze
Składniki:baza:2 ładne karpie1 op.
pieprzu ziołowego Prymat lub
przyprawy do ryb Kamis1 kg
cebuli2
cytrynysól,
pieprz czarny świeżo mielonydo smażenia:
olejjajkabułka tartamąkaPrzygotowanie:2-3 dni przed wigiliąKarpie oczyszczamy i kroimy w dzwonka – 2 – 3 cm.
Cebulę kroimy w piórka.Jedną
cytrynę kroimy w plastry.
Karpia nacieramy
przyprawą sokiem z cytryny i
pieprzem. Jeśli używamy
pieprzu Prymat dosalamy, jeśli
przyprawy Kamis niekoniecznie.W kamionkowym garnku układamy warstwami
karpia z
cebulą i
cytryną.Odstawiamy na noc lub cała dobę do lodówki.W wigilię:
Karpia wyciągamy z marynaty.
Jajka rozbijamy, dodajemy do nich szczyptę
soli i
pieprzu.
Karpia panierujemy w
mące,
jajku i
bułce.Smażymy na złoty kolor z dwóch stron, podajemy z
cytryną.Ciocia Dobra Rada:Jeśli podajemy go od razu
rybę smażymy dłużej pod przykryciem, około 10 minut. Jeśli jak ja, przed podaniem ją zapiekacie, co jest korzystne gdy przygotowujecie wieczerzę na kilkanaście osób i chcecie żeby każdy dostał ciepłego
karpia, radzę włączyć piekarnik, obsmażać
rybę po 3 minuty z każdej strony i wkładać do piekarnika, na papier lub folię w 130-150 stopniach,
karp się dopiecze-20-30 minut, i będzie ciepły.Powiązane notki:
Śledzie w sosie
koperkowym z
musztardą – na WigilięBarszcz czerwony na Wigilię – przepis ciociKulebiak ze
szpinakiem i
łososiem – prosty przepisPasztet z
wędzonej makreliTradycyjna Wigilijna
sałatka jarzynowa