ßßß Cookit - przepis na smażony karp wigilijny-sekrety smaku

smażony karp wigilijny-sekrety smaku

nazwa

Wykonanie

Kolejny "must be" na moim stole wigilijnym. Jako wychowanka Galicji, kultywuję tradycję, iż ta ryba na stole wigilijnym królować musi. U mnie jada się go z ziemniaczkami, u mojej szwagierki z chałką. W moim domu sztukę przygotowywania karpia w wieku 16 lat przejęłam ja i tak zostało. Dzisiaj na zdjęciach pokazuję Wam wersję karpia w dzwonkach (tak jada się np u mojego męża) choć ja od zawsze filetuję rybę. Poświęcam na to zapewne znacznie więcej czasu, jednak potem w pełni wszyscy mogą rozkoszować się smakiem. Bez strachu i plucia, jak mawia Mój Tatuś. W tej chwili już są do dostania pięknie filetowane karpie. Technika przygotowywania pozostaje jednak ta sama. Całym sekretem braku posmaku mułu w tej rybie jest
jej wielkość. Należy kupować okazy maksymalnie do 2 kg. Ale nie mniejsze niż 1 kg, aby mieć mniej filetowania. I to cała filozofia smaku. Do tego kilka prostych dodatków i już. Mój rodzinny sprawdzony przez lata przepis. Polecam.
Składniki:
1,5 -2 kg karp
2 cebule
natka pietruszki
1 cytryna
sól
świeżo mielony czarny pieprz
3 jaja
mąka
bułka tarta
olej
Karpia patroszymy i obieramy z łusek. Odcinamy głowę, płetwy, ogon. Następnie dzielimy go na filety (staramy się pozbyć większości widocznych ości) lub dzwonki. Nacieramy każdy kawałek solą i pieprzem. Układamy na tacy, obsypujemy poszatkowaną w piórka cebulą i natką pietruszki. Polewamy wyciśniętym sokiem z cytryny. Zostawiamy na noc w chłodzie, by skruszał. Zdejmujemy cebule i lekko natkę. Panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Podajemy od razu, a jeśli nie mamy takich warunków, możemy usmażonego ułożyć w brytfannie i wsadzić na parę minut przed podaniem do piekarnika - pozostanie wtedy chrupiący. Smaczności !!
Przepis ten, jak i wiele innych inspiracji Świątecznych odnajdziecie w najnowszym wydaniu Apetytu :) I w przepięknej sesji fotograficznej wykonanej przez Adę z bloga Pora coś zjeść :) Zapraszam Was do lektury :)
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2014/12/smazony-karp-wigilijny-sekrety-smaku.html