ßßß
Tradycyjny, smażony karp w złocistej, chrupiącej panierce w formie dzwonka to klasyka wśród wigilijnych potraw.
Ryba w takiej formie jest bardzo smaczna, wyjątkowa i smakuje niezwykle szczególnie podczas świąt.Klasyczny karp to element menu niemal każdego domu podczas Wigilijnej kolacji. Szczególnie starsze pokolenie nie wyobraża sobie świąt bez tej popularnej w okresie świątecznym ryby. I chodź karp nie jest ulubioną rybą wielu z nas to chociażby dla podtrzymania tradycji warto aby znalazł się na naszych stołach podczas Wigilii Bożego Narodzenia.ok. 2 średnie wypatroszone karpieok. 5 dużych cebul
sok z jednej dużej cytrynysólpieprzok. pół szklanki mąkiok. pół szklanki bułki tartej2 jajkaodrobina mlekaolej do smażeniaOprawioną i oczyszczoną rybę dzielimy na dzwonka o grubości ok. 1,5-2 cm.Cebulę kroimy w piórka.Każdą porcję karpia oprószamy solą i niewielką ilością pieprzu.
W szklanym naczyniu umieszczamy karpia oraz cebulę starając się aby każda porcja została "otulona" sporą ilością cebuli.Całość skrapiamy sokiem z cytryny.Rybę szczelnie zamykamy za pomocą wieczka lub folii spożywczej i umieszczamy w lodówce na noc.Po tym czasie porcje karpia obtaczamy w mącę, następnie maczamy w rozbełtanych jajkach (z ok. 2 łyżkami mleka), a na końcu obtaczamy w bułce tartej.Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (po ok. 4 minut z każdej ze stron).Usmażonego karpia przekładamy na papierowe ręczniki w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.Podajemy ze świeżym pieczywem.










