ßßß Cookit - przepis na Frykadelki

Frykadelki

nazwa

Wykonanie

Frykadelki to nic innego jak kulki z mielonego mięsa bardzo popularne w Danii i Niemczech. Podobne do naszych klopsików i pulpetów. Bardzo proste do zrobienia, można podawać jako przekąskę z ćwiartkami cytryny obok lub z dowolnymi sosami jako danie obiadowe.
Frykadelki
500 g mięsa mielonego wieprzowego (lub mieszanego)
1 cebula, starta
1/2 szklanki bułki tartej
6 łyżek mleka
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sól i pieprz do smaku
1 jajko, roztrzepane
mąka do oprószenia,
olej, do smażenia
1 cytryna, pokrojona w ćwiartki
Mięso, cebulę, bułkę tartą, mleko, jajko oraz tymianek umieszczamy w dużej misce, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka. Masa mięsna nie powinna być lepka. Lekko oprószamy mąką dłonie i z masy lepimy niewielkie kulki (ok 16 sztuk).
Podgrzewamy olej i smażymy frykadelki na średnim ogniu ok 8-10 minut, często przewracając, aż nabiorą złoto-brązowej barwy.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/02/frykadelki.html