Wykonanie
Frykadelki to nic innego jak kulki z
mielonego mięsa bardzo popularne w Danii i Niemczech. Podobne do naszych klopsików i pulpetów. Bardzo proste do zrobienia, można podawać jako przekąskę z ćwiartkami
cytryny obok lub z dowolnymi sosami jako danie obiadowe.
Frykadelki500 g
mięsa mielonego wieprzowego (lub mieszanego)1
cebula, starta1/2 szklanki
bułki tartej6 łyżek
mleka1/2 łyżeczki suszonego
tymiankusól i
pieprz do smaku1
jajko, roztrzepane
mąka do oprószenia,
olej, do smażenia1
cytryna, pokrojona w ćwiartki
Mięso,
cebulę,
bułkę tartą,
mleko,
jajko oraz
tymianek umieszczamy w dużej misce, doprawiamy
solą i
pieprzem i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy więcej
mleka. Masa
mięsna nie powinna być lepka. Lekko oprószamy
mąką dłonie i z masy lepimy niewielkie kulki (ok 16 sztuk).Podgrzewamy
olej i smażymy frykadelki na średnim ogniu ok 8-10 minut, często przewracając, aż nabiorą złoto-brązowej barwy.