Wykonanie
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×Bez
maku nie byłoby świąt. Jeden z wigilijnych zwyczajów głosi, że wśród 12 potraw musi znaleźć się danie z
makiem. Na
stole wigilijnym zazwyczaj gości kutia, pierogi , zupa makowa, makówki, seromak lub makowiec. Skąd wziął się ten zwyczaj ? Już w czasach starożytności
mak symbolizował płodność i urodzaj, a według wierzeń ludowych mógł uchronić domostwo przed nieszczęściem, mając właściwości magiczne, zapomniałam wspomnieć też o narkotyzującym i pobudzającym działaniu
maku. Dla chrześcijan jest symbolem czystości i płodności. Stare zwyczaje pokazują nam jak wielką wagę nasi dziadkowie i pradziadkowie przykładali do pokarmów , które spożywali. Warto więc przygotować masę
makową według mojej domowej receptury i cieszyć się smakiem o którym często zapominamy.
Składniki:ok. 1 , 2 kg masy1/2 kg
maku50 g
masła1 szklanka
cukru1/2 szklanki
miodu2
białka100 g
rodzynek100 g fig100 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej50 g
migdałów bez skórek50 g
suszonych moreliaromat migdałowyBakalii powinno być około 400 gPrzygotowanie:
Morele kroimy w kostkę dodajemy
rodzynki i zalewamy wrzątkiem.
Figi i
migdały siekamy.
Mak zalewamy
wodą – tak aby przykrywała go na 4 cm. Gotujemy do miękkości około 30-40 minut. Dwukrotnie mielimy, jeśli jest jeszcze gruboziarnisty, niezbędne będzie trzecie mielenie. Można kupić już zmielony
mak np. Black Mit, polecam , lub Lidlowski
mak niebieski, wtedy zalewamy go tylko wrzątkiem – sparzamy.Osączamy na sicie, polecam odstawić
mak na 10-15 minut.
Masło topimy z
cukrem i
miodem. Gorące dodajemy do
maku razem z osączonymi
bakaliami i aromatem.Gdy masa przestygnie mieszamy ją z
białkami.Rady
makowe:
Figi są bardzo smaczne, pamiętajcie jednak aby pozbawić je szczypułek.Do moczenia
bakalii można użyć
alkoholu, będą bardziej aromatyczne.Do ciasta na makowiec świetnie pasuje skórka otarta z
cytryny.ABY MASA NIE ODCHODZIŁA OD CIASTA W TRAKCIE PIECZENIA , PRZED NAŁOŻENIEM FARSZU CIASTO SMARUJEMY
ŻÓŁTKIEM, A
BIAŁKA PRZED DODANIEM DO MASY UBIJAMY.
migdały świetnie zastąpią
orzechy, a
rodzynki żurawina bądź
daktylePowiązane notki:Masa cukrowa –
lukier plastyczny do
tortówKremowy,
waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąMakowiec Ucierany na
Biszkopcie – przepis krok po krokuSernik
waniliowy z polewą na WielkanocSernik kajmakowy na
kakaowym kruchym cieście