ßßß Cookit - przepis na Domowa masa makowa

Domowa masa makowa

nazwa

Wykonanie

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×
Bez maku nie byłoby świąt. Jeden z wigilijnych zwyczajów głosi, że wśród 12 potraw musi znaleźć się danie z makiem. Na stole wigilijnym zazwyczaj gości kutia, pierogi , zupa makowa, makówki, seromak lub makowiec. Skąd wziął się ten zwyczaj ? Już w czasach starożytności mak symbolizował płodność i urodzaj, a według wierzeń ludowych mógł uchronić domostwo przed nieszczęściem, mając właściwości magiczne, zapomniałam wspomnieć też o narkotyzującym i pobudzającym działaniu maku. Dla chrześcijan jest symbolem czystości i płodności. Stare zwyczaje pokazują nam jak wielką wagę nasi dziadkowie i pradziadkowie przykładali do pokarmów , które spożywali. Warto więc przygotować masę makową według mojej domowej receptury i cieszyć się smakiem o którym często zapominamy.
Składniki:
ok. 1 , 2 kg masy
1/2 kg maku
50 g masła
1 szklanka cukru
1/2 szklanki miodu
2 białka
100 g rodzynek
100 g fig
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g migdałów bez skórek
50 g suszonych moreli
aromat migdałowy
Bakalii powinno być około 400 g
Przygotowanie:
Morele kroimy w kostkę dodajemy rodzynki i zalewamy wrzątkiem.
Figi i migdały siekamy.
Mak zalewamy wodą – tak aby przykrywała go na 4 cm. Gotujemy do miękkości około 30-40 minut. Dwukrotnie mielimy, jeśli jest jeszcze gruboziarnisty, niezbędne będzie trzecie mielenie. Można kupić już zmielony mak np. Black Mit, polecam , lub Lidlowski mak niebieski, wtedy zalewamy go tylko wrzątkiem – sparzamy.
Osączamy na sicie, polecam odstawić mak na 10-15 minut.
Masło topimy z cukrem i miodem. Gorące dodajemy do maku razem z osączonymi bakaliami i aromatem.
Gdy masa przestygnie mieszamy ją z białkami.
Rady makowe:
Figi są bardzo smaczne, pamiętajcie jednak aby pozbawić je szczypułek.
Do moczenia bakalii można użyć alkoholu, będą bardziej aromatyczne.
Do ciasta na makowiec świetnie pasuje skórka otarta z cytryny.
ABY MASA NIE ODCHODZIŁA OD CIASTA W TRAKCIE PIECZENIA , PRZED NAŁOŻENIEM FARSZU CIASTO SMARUJEMY ŻÓŁTKIEM, A BIAŁKA PRZED DODANIEM DO MASY UBIJAMY.
migdały świetnie zastąpią orzechy, a rodzynki żurawina bądź daktyle
Powiązane notki:
Masa cukrowa – lukier plastyczny do tortów
Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratką
Makowiec Ucierany na Biszkopcie – przepis krok po kroku
Sernik waniliowy z polewą na Wielkanoc
Sernik kajmakowy na kakaowym kruchym cieście
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/12/19/domowa-masa-makowa