ßßß
Składniki:ok. 1 , 2 kg masy1/2 kg maku50 g masła1 szklanka cukru1/2 szklanki miodu2 białka100 g rodzynek100 g fig100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej50 g migdałów bez skórek50 g suszonych moreliaromat migdałowyBakalii powinno być około 400 gPrzygotowanie:Morele kroimy w kostkę dodajemy rodzynki i zalewamy wrzątkiem.Figi i migdały siekamy.Mak zalewamy wodą – tak aby przykrywała go na 4 cm. Gotujemy do miękkości około 30-40 minut. Dwukrotnie mielimy, jeśli jest jeszcze gruboziarnisty, niezbędne będzie trzecie mielenie. Można kupić już zmielony mak np. Black Mit, polecam , lub Lidlowski mak niebieski, wtedy zalewamy go tylko wrzątkiem – sparzamy.Osączamy na sicie, polecam odstawić mak na 10-15 minut.Masło topimy z cukrem i miodem. Gorące dodajemy do maku razem z osączonymi bakaliami i aromatem.Gdy masa przestygnie mieszamy ją z białkami.Rady makowe:Figi są bardzo smaczne, pamiętajcie jednak aby pozbawić je szczypułek.Do moczenia bakalii można użyć alkoholu, będą bardziej aromatyczne.Do ciasta na makowiec świetnie pasuje skórka otarta z cytryny.ABY MASA NIE ODCHODZIŁA OD CIASTA W TRAKCIE PIECZENIA , PRZED NAŁOŻENIEM FARSZU CIASTO SMARUJEMY ŻÓŁTKIEM, A BIAŁKA PRZED DODANIEM DO MASY UBIJAMY.migdały świetnie zastąpią orzechy, a rodzynki żurawina bądź daktylePowiązane notki:Masa cukrowa – lukier plastyczny do tortówKremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąMakowiec Ucierany na Biszkopcie – przepis krok po krokuSernik waniliowy z polewą na WielkanocSernik kajmakowy na kakaowym kruchym cieście