ßßß


250 gramów suchego niebieskiego maku700 wody z mlekiem (400 ml mleka 3,2 % + 300 ml wody)3 średnie jaja3/4 szklanki cukru6 łyżek płynnego miodu o delikatnym smaku (zwykle używam wielokwiatowego)130 gramów masła2 - 3 łyżeczki amaretto lub kilkanaście kropel aromatu migdałowegododatkowo bakalie (ma być ich łącznie około 200 - 230 gramów):ja dałam:50 gramów rodzynek50 gramów żurawiny suszonej50 gramów suszonych moreli25 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (wymieszałam)50 gramów orzechów (włoskie wymieszałam z migdałami)Mak wsypujemy na gęste sitko, przelewamy obficie zimną wodą, odsączamy.Wrzucamy go do głębokiego rondla, zalewamy gorącą wodą z gorącym mlekiem (płyn ma ma przykryć mak na około 3 cm powyżej), na malutkim ogniu gotujemy bez przykrycia często mieszając, do całkowitego zredukowania płynu, pod koniec mak ma się zacząć prawie smażyć.
UWAGA: Pod koniec gotowania maku trzeba mieszać praktycznie non stop, mak ma tendencję do przypalania).Mak przekładamy do miski lub głębokiego talerza do ostygnięcia.UWAGA: Jeśli mak sprawia wrażenie bardzo mokrego, musimy przecedzić go przez gęste sito ewentualnie gazę. U mnie nie było już takiej potrzeby.Kiedy mak ostygnie przekręcamy go przez maszynkę, na najdrobniejszych oczkach, dwukrotnie.
Rodzynki i żurawinę obficie przelewamy wrzątkiem, odcedzamy dokładnie.Morele kroimy w drobną kostkę.
Orzechy i migdały (jeśli chcemy, możemy je sparzyć i obrać ze skórki, ja tego nie robię), siekamy dość drobno (ja zostawiam troszkę większe kawałki pomiędzy tymi drobnymi, bo tak lubię).Wsypujemy na suchą patelnię i podprażamy przez około 5 minut (pozwoli to wydobyć z nich więcej aromatu), następnie orzechy schładzamy.
Do przemielonego maku dodajemy roztopione i lekko ciepłe masło i miód, mieszamy do połączenia składników.
Całe jaja ubijamy z cukrem na pianę, dodajemy do maku, mieszamy dokładnie.P.S. Masy jajecznej będzie mniej niż na zdjęciu (fotka z innego ciasta).
Następnie wsypujemy wszystkie bakalie i amaretto lub aromat, mieszamy łyżką delikatnie, ale dokładnie.Masa jest gotowa :)