Wykonanie
Idealna alternatywa dla tradycyjnego Brownie. Należy jednak pamiętać, że
biała czekolada jest dużo słodsza od ciemnej
czekolady której używa się do Brownie, dlatego warto tę
słodycz złamać innym smakiem np. kwaskowatą
żurawiną, lekko cierpką kandyzowaną
skórką pomarańczową czy lekko słonymi
orzechami laskowymi i włoskimi. Ja lubię dodać to wszystko i posypać jeszcze
migdałami. Polecam wszystkim łasuchom.To ciasto dedykuję mojemu mężowi. Jest on największym znawcą i smakoszem
białej czekoladyPrint RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania24 porcje 20 minutCzas gotowania25 minutPorcje Czas przygotowania24 porcje 20 minutCzas gotowania25 minut
Blondie - ciasto z
białą czekoladąPrint RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania24 porcje 20 minutCzas gotowania25 minutPorcje Czas przygotowania24 porcje 20 minutCzas gotowania25 minutSkładnikiCiasto350 g
białej czekolady120 g
masła3 szt.
jajek100 g
cukru200 g
mąki1 łyżeczka pasty wniliowej1 szklanka
orzechów(włoskich,
migdałów, laskowych)1/2 szklanki
suszonej żurawiny(namoczonej)2 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowejPolewa150 g
białej czekolady15 g
masła2/3 szklanki
bakalii(
żurawina,
migdały,
skórka pomarańczowa)Porcje: porcjeSposób przygotowaniaCiastoPiekarnik rozgrzać do 180 stopni (opcja grzanie góra-dół bez termoobiegu).
Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie.
Czekoladę rozpuścić na parze. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę
masło. Mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do przestygnięcia (około 15 - 20 minut).Jeśli używamy
orzechów, należy je posiekać.
Jajka delikatnie ubić z pastą
waniliową i
cukrem. Dodać do masy czekoladowej. Wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać
mąkę. Wymieszać aż powstanie jednolita masa.Do ciasta wrzucić
bakalie. Wymieszać. Ciasto przelać do formy ( 33 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Piec 25 minut do lekkiego zbrązowienia. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.Polewa
Czekoladę rozpuścić na parze z łyżką
masła. Ciasto ozdobić
czekoladą.Do posypania ciasta można użyć wszystkich
bakali użytych do ciasta lub wybranych np
żurawin lub jak ja
skórki pomarańczowej.Share this Recipe