Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×W trakcie sprzątania znalazłam mój ulubiony przepis na makowiec ucierany. Piekłam go jak byłam w ciąży i bardzo wszystkim smakował. Ciasto jest wilgotne, puszyste, ładnie, równo rośnie , a masa makowa jest idealnym wykończeniem całości. Taki makowiec to ponadczasowy klasyk, był u nas
hitem imprez, przyjęć czy imienin, Wy na pewno też go znacie. Przepis jest świetny i wielokrotnie wypróbowany.

Składniki:blacha 25 x 40 cm ( lub mniejsza – wtedy wydłużamy czas pieczenia )250 g
masła lub
margaryny250 g ( 1 i 1/3 szklanki )
cukru (
daję ok. 200 g)250 g ( 1 i 2/3 szklanki)
mąki tortowej50 g
mąki ziemniaczanej lub budyniu
waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia5 dużych
jajek850 g masy makowejew. 1 łyżeczka
cukru z
waniliącukier puderPrzygotowanie:Formę wykładamy papierem.
Żółtka oddzielamy od
białek.Miękki tłuszcz ucieramy z
cukrem. Gdy zjaśnieje dodajemy
żółtka. Ubijamy na jasny kogel
mogel.
Mąkę mieszamy z proszkiem i przesypujemy do masy
maślanej. Mieszamy.Ubijamy
białka ze szczyptą
soli lub
soku z cytryny.Delikatnie mieszamy z
ciastem.

3/4 ciasta przekładamy na papier.Rozkładamy masę
makową, dokładnie ją rozcieramy. Przykrywamy resztą ciasta.

Pieczemy 50 minut. Gorące zostawiamy na 10 minut w otwartym piekarniku.Po czym wyciągamy i studzimy.Zimne posypujemy
cukrem pudrem, kroimy w kostkę i podajemy.

Smacznego!ANiaDo ciasta można dodać także
kisiel o dowolnym smaku –
truskawkowy lub
wiśniowy zabarwi ciasto na różowo! Użyjcie ulubionej masy makowej,domowej lub z puszki. Kupną można wzbogacić skórką,
orzechami lub
bakaliami.

Powiązane notki:Świąteczny Makowiec krucho
drożdżowy z
bakaliamiEkspresowa krucha szarlotka ( krok po kroku)Ekspresowe pierogi z
mięsem, mój przepis na mięciutkie i elastyczne ciasto ( krok po kroku)
Dyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez
jajek ( krok po kroku)
Ciasto drożdżowe – drożdżówka bez wyrabiania (krok po kroku)