ßßß
Składniki:blacha 25 x 40 cm ( lub mniejsza – wtedy wydłużamy czas pieczenia )250 g masła lub margaryny250 g ( 1 i 1/3 szklanki ) cukru (daję ok. 200 g)250 g ( 1 i 2/3 szklanki) mąki tortowej50 g mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego2 łyżeczki proszku do pieczenia5 dużych jajek850 g masy makowejew. 1 łyżeczka cukru z waniliącukier puderPrzygotowanie:Formę wykładamy papierem.Żółtka oddzielamy od białek.Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem. Gdy zjaśnieje dodajemy żółtka. Ubijamy na jasny kogel mogel.Mąkę mieszamy z proszkiem i przesypujemy do masy maślanej. Mieszamy.Ubijamy białka ze szczyptą soli lub soku z cytryny.Delikatnie mieszamy z ciastem.
3/4 ciasta przekładamy na papier.Rozkładamy masę makową, dokładnie ją rozcieramy. Przykrywamy resztą ciasta.
Pieczemy 50 minut. Gorące zostawiamy na 10 minut w otwartym piekarniku.Po czym wyciągamy i studzimy.Zimne posypujemy cukrem pudrem, kroimy w kostkę i podajemy.
Smacznego!ANiaDo ciasta można dodać także kisiel o dowolnym smaku – truskawkowy lub wiśniowy zabarwi ciasto na różowo! Użyjcie ulubionej masy makowej,domowej lub z puszki. Kupną można wzbogacić skórką, orzechami lub bakaliami.
Powiązane notki:Świąteczny Makowiec krucho drożdżowy z bakaliamiEkspresowa krucha szarlotka ( krok po kroku)Ekspresowe pierogi z mięsem, mój przepis na mięciutkie i elastyczne ciasto ( krok po kroku)Dyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez jajek ( krok po kroku)Ciasto drożdżowe – drożdżówka bez wyrabiania (krok po kroku)