Wykonanie
Składniki1kg
mąki3
żółtka3
jajka1/2 szkl roztopionego
masła1/2 szkl roztopionej
margaryny1,3/4 szkl
mleka1 szkl
cukru1 łyżeczka
wanilii1 łyżeczka
soli100g
drożdżyNadzienie500g
jagód2 łyżki
maki ziemniaczanej4-5 łyżek
cukruJajko do smarowania bułeczek ,
cukier puder lub
lukierSposób przygotowaniaDo letniego
mleka dodać
drożdże , rozmieszać ,dodać
cukier i
wanilię, wbić
jajka i
żółtka , zmiksować , wsypać
mąkę , miksować lub wyrabiać , na koniec dodać rozpuszczony i wystudzony tłuszcz , dokładnie wszystko wyrobić , odstawić do wyrośnięcia
Jagody wymieszać z
cukrem i
mąkąZ wyrośniętego ciasta odrywać równe porcje , robić placuszki , kłaść po łyzce
jagodowego nadzienia , sklejać , formując okrągłe bułeczki , układać w formie , odstawić do wyrośnięcia . Wyrośnięte bułeczki smarować roztrzepanym
jajkiem , piec około 25-30minut w temp. 175 *C . Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem lub polukrować