ßßß Cookit - przepis na Jagodzianki

Jagodzianki

nazwa

Wykonanie

Składniki
1kg mąki
3 żółtka
3 jajka
1/2 szkl roztopionego masła
1/2 szkl roztopionej margaryny
1,3/4 szkl mleka
1 szkl cukru
1 łyżeczka wanilii
1 łyżeczka soli
100g drożdży
Nadzienie
500g jagód
2 łyżki maki ziemniaczanej
4-5 łyżek cukru
Jajko do smarowania bułeczek ,
cukier puder lub lukier
Sposób przygotowania
Do letniego mleka dodać drożdże , rozmieszać ,dodać cukier i wanilię, wbić jajka i żółtka , zmiksować , wsypać mąkę , miksować lub wyrabiać , na koniec dodać rozpuszczony i wystudzony tłuszcz , dokładnie wszystko wyrobić , odstawić do wyrośnięcia
Jagody wymieszać z cukrem i mąką
Z wyrośniętego ciasta odrywać równe porcje , robić placuszki , kłaść po łyzce jagodowego nadzienia , sklejać , formując okrągłe bułeczki , układać w formie , odstawić do wyrośnięcia . Wyrośnięte bułeczki smarować roztrzepanym jajkiem , piec około 25-30minut w temp. 175 *C . Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/jagodzianki