ßßß
 
            
         Składniki1kg mąki3 żółtka3 jajka1/2 szkl roztopionego masła1/2 szkl roztopionej margaryny1,3/4 szkl mleka1 szkl cukru1 łyżeczka wanilii1 łyżeczka soli100g drożdżyNadzienie500g jagód2 łyżki maki ziemniaczanej4-5 łyżek cukruJajko do smarowania bułeczek ,cukier puder lub lukierSposób przygotowaniaDo letniego mleka dodać drożdże , rozmieszać ,dodać cukier i wanilię, wbić jajka i żółtka , zmiksować , wsypać mąkę , miksować lub wyrabiać , na koniec dodać rozpuszczony i wystudzony tłuszcz , dokładnie wszystko wyrobić , odstawić do wyrośnięciaJagody wymieszać z cukrem i mąkąZ wyrośniętego ciasta odrywać równe porcje , robić placuszki , kłaść po łyzce jagodowego nadzienia , sklejać , formując okrągłe bułeczki , układać w formie , odstawić do wyrośnięcia . Wyrośnięte bułeczki smarować roztrzepanym jajkiem , piec około 25-30minut w temp. 175 *C . Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować
Składniki1kg mąki3 żółtka3 jajka1/2 szkl roztopionego masła1/2 szkl roztopionej margaryny1,3/4 szkl mleka1 szkl cukru1 łyżeczka wanilii1 łyżeczka soli100g drożdżyNadzienie500g jagód2 łyżki maki ziemniaczanej4-5 łyżek cukruJajko do smarowania bułeczek ,cukier puder lub lukierSposób przygotowaniaDo letniego mleka dodać drożdże , rozmieszać ,dodać cukier i wanilię, wbić jajka i żółtka , zmiksować , wsypać mąkę , miksować lub wyrabiać , na koniec dodać rozpuszczony i wystudzony tłuszcz , dokładnie wszystko wyrobić , odstawić do wyrośnięciaJagody wymieszać z cukrem i mąkąZ wyrośniętego ciasta odrywać równe porcje , robić placuszki , kłaść po łyzce jagodowego nadzienia , sklejać , formując okrągłe bułeczki , układać w formie , odstawić do wyrośnięcia . Wyrośnięte bułeczki smarować roztrzepanym jajkiem , piec około 25-30minut w temp. 175 *C . Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować


