ßßß Cookit - przepis na Pani Walewska inaczej Pychotka

Pani Walewska inaczej Pychotka

nazwa

Wykonanie

W te święta postanowiłam trochę zaszaleć jeżeli chodzi o ciasta. Nie upiekłam tradycyjnej szarlotki i sernika, a dwa ciasta, które robię raczej rzadko, a są przepyszne! Tak więc dzisiaj przepis na dobrze wszystkim znane ciasto - Panią Walewską lub jak kto woli Pychotkę. Ciasto składa się z dwóch placków ciasta kruchego z warstwą dżemu z czarnej porzeczki i bezy. W środku puszysty krem budyniowy. Na zdjęciu wyszło średnio bo za oknem szaro i ponuro, ale gwarantuje, że smakuje super!
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
3 żółtka + 2 całe jajka
200 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Słoik dżemu porzeczkowego lub jagodowego
Składniki na bezę:
6 białek
360 g cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Szczypta soli
Składniki na krem:
750 ml mleka (3 szklanki)
1,5 opakowania budyniu waniliowego
300 g miękkiego masła lub margaryny
4,5 łyżki mąki pszennej tortowej
9 łyżek cukru
aromat waniliowy (najlepiej domowej roboty, a jeżeli ma być kupny to polecam aromaty Delecty, a odradzam Dr Oetkera - kiedyś dodałam do innego kremu i był bardzo sztuczny!)
Zaczynamy od ciasta: Z mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, margaryny i jajek zagniatamy gładkie ciasto kruche (proporcje są przybliżone, ponieważ często zagniatam to ciasto na oko). Jeżeli czujecie, że jest ono mało zwarte/ klejące to dosypcie trochę mąki. Zagniecione ciasto odkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160-170 stopni. To ciasto wymaga upieczenia dwóch takich samych spodów. Ja piekłam każdy osobno.
Beza: Ubić 3 białka ze szczyptą soli dodając stopniowo po łyżce cukru pudru(180 gramów), łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę soku z cytryny.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto kruche podzielić na pół i rozwałkować na kształt prostokąta – przenieść na blachę. Ciasto posmarować warstwą dżemu porzeczkowego, a na to rozsmarować ubitą bezę. Piec około 40-50 minut (najlepiej pod koniec kontrolować).
Po upieczeniu placek nr 1 wystudzić i w ten sam sposób upiec drugi taki sam placek.
Krem:
2 szklanki mleka zagotować. W pozostałej szklance roztrzepać budyń, mąkę, cukier i dodać do gotującego się mleka. Mieszać do momentu aż budyń zgęstnieje i odstawić do całkowitego wystudzenia. Do budyniu dodawać stopniowo masło (musi mieć temperaturę pokojową) miksując krem na wysokich obrotach. Na koniec dodać odrobinę aromatu waniliowego.
Ułożenie ciasta:
Na wystudzony placek wykładamy krem budyniowy po czym przykrywamy go drugim plackiem.
Smacznego!
Źródło:http://smakowidlo.blogspot.com/2013/04/pani-walewska-inaczej-pychotka.html