Wykonanie
W te święta postanowiłam trochę zaszaleć jeżeli chodzi o ciasta. Nie upiekłam tradycyjnej szarlotki i sernika, a dwa ciasta, które robię raczej rzadko, a są przepyszne! Tak więc dzisiaj przepis na dobrze wszystkim znane ciasto -
Panią Walewską lub jak kto woli Pychotkę. Ciasto składa się z dwóch placków ciasta kruchego z warstwą
dżemu z czarnej porzeczki i
bezy. W środku puszysty krem budyniowy. Na zdjęciu wyszło średnio bo za oknem szaro i ponuro, ale gwarantuje, że smakuje super!Składniki na ciasto:3 szklanki
mąki pszennej3
żółtka + 2 całe
jajka200 g
masła lub
margaryny1 szklanka
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSłoik
dżemu porzeczkowego lub
jagodowegoSkładniki na
bezę:6
białek360 g
cukru pudru2 łyżeczki
soku z cytryny2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejSzczypta
soliSkładniki na krem:750 ml
mleka (3 szklanki)1,5 opakowania budyniu
waniliowego300 g miękkiego
masła lub
margaryny4,5 łyżki
mąki pszennej tortowej9 łyżek
cukruaromat waniliowy (najlepiej domowej roboty, a jeżeli ma być kupny to polecam aromaty Delecty, a odradzam Dr Oetkera - kiedyś dodałam do innego kremu i był bardzo sztuczny!)Zaczynamy od ciasta: Z
mąki,
cukru pudru,
proszku do pieczenia,
margaryny i
jajek zagniatamy gładkie ciasto kruche (proporcje są przybliżone, ponieważ często zagniatam to ciasto na oko). Jeżeli czujecie, że jest ono mało zwarte/ klejące to dosypcie trochę
mąki. Zagniecione ciasto odkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160-170 stopni. To ciasto wymaga upieczenia dwóch takich samych
spodów. Ja piekłam każdy osobno.
Beza: Ubić 3
białka ze szczyptą
soli dodając stopniowo po łyżce
cukru pudru(180 gramów), łyżeczkę
mąki ziemniaczanej i łyżeczkę
soku z cytryny.Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto kruche podzielić na pół i rozwałkować na kształt prostokąta – przenieść na blachę. Ciasto posmarować warstwą
dżemu porzeczkowego, a na to rozsmarować ubitą
bezę. Piec około 40-50 minut (najlepiej pod koniec kontrolować).Po upieczeniu placek nr 1 wystudzić i w ten sam sposób upiec drugi taki sam placek.Krem:2 szklanki
mleka zagotować. W pozostałej szklance roztrzepać
budyń,
mąkę,
cukier i dodać do gotującego się
mleka. Mieszać do momentu aż
budyń zgęstnieje i odstawić do całkowitego wystudzenia. Do budyniu dodawać stopniowo
masło (musi
mieć temperaturę pokojową) miksując krem na wysokich obrotach. Na koniec dodać odrobinę
aromatu waniliowego.Ułożenie ciasta:Na wystudzony placek wykładamy krem budyniowy po czym przykrywamy go drugim plackiem.Smacznego!