ßßß
W te święta postanowiłam trochę zaszaleć jeżeli chodzi o ciasta. Nie upiekłam tradycyjnej szarlotki i sernika, a dwa ciasta, które robię raczej rzadko, a są przepyszne! Tak więc dzisiaj przepis na dobrze wszystkim znane ciasto - Panią Walewską lub jak kto woli Pychotkę. Ciasto składa się z dwóch placków ciasta kruchego z warstwą dżemu z czarnej porzeczki i bezy. W środku puszysty krem budyniowy. Na zdjęciu wyszło średnio bo za oknem szaro i ponuro, ale gwarantuje, że smakuje super!Składniki na ciasto:3 szklanki mąki pszennej3 żółtka + 2 całe jajka200 g masła lub margaryny1 szklanka cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczeniaSłoik dżemu porzeczkowego lub jagodowegoSkładniki na bezę:6 białek360 g cukru pudru2 łyżeczki soku z cytryny2 łyżeczki mąki ziemniaczanejSzczypta soliSkładniki na krem:750 ml mleka (3 szklanki)1,5 opakowania budyniu waniliowego300 g miękkiego masła lub margaryny4,5 łyżki mąki pszennej tortowej9 łyżek cukruaromat waniliowy (najlepiej domowej roboty, a jeżeli ma być kupny to polecam aromaty Delecty, a odradzam Dr Oetkera - kiedyś dodałam do innego kremu i był bardzo sztuczny!)Zaczynamy od ciasta: Z mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, margaryny i jajek zagniatamy gładkie ciasto kruche (proporcje są przybliżone, ponieważ często zagniatam to ciasto na oko). Jeżeli czujecie, że jest ono mało zwarte/ klejące to dosypcie trochę mąki. Zagniecione ciasto odkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160-170 stopni. To ciasto wymaga upieczenia dwóch takich samych spodów. Ja piekłam każdy osobno.Beza: Ubić 3 białka ze szczyptą soli dodając stopniowo po łyżce cukru pudru(180 gramów), łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę soku z cytryny.Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto kruche podzielić na pół i rozwałkować na kształt prostokąta – przenieść na blachę. Ciasto posmarować warstwą dżemu porzeczkowego, a na to rozsmarować ubitą bezę. Piec około 40-50 minut (najlepiej pod koniec kontrolować).Po upieczeniu placek nr 1 wystudzić i w ten sam sposób upiec drugi taki sam placek.Krem:2 szklanki mleka zagotować. W pozostałej szklance roztrzepać budyń, mąkę, cukier i dodać do gotującego się mleka. Mieszać do momentu aż budyń zgęstnieje i odstawić do całkowitego wystudzenia. Do budyniu dodawać stopniowo masło (musi mieć temperaturę pokojową) miksując krem na wysokich obrotach. Na koniec dodać odrobinę aromatu waniliowego.Ułożenie ciasta:Na wystudzony placek wykładamy krem budyniowy po czym przykrywamy go drugim plackiem.Smacznego!