ßßß
Składniki:świeżo zmielone:7 łyżek cynamonu3 łyżki imbiru2 łyżki gałki muszkatołowej1 łyżka goździków1 łyżka kardamonu1 łyżeczka ziela angielskiego1 łyżeczka pieprzu1 łyżeczka anyżudo piernika świetnie pasują też mielone ziarna kopru i kolendry .Przygotowanie:Jak już wspomniałam przyprawy mielimy lub mieszamy zmielone przyprawy ze świeżo otwartych opakowań.Przechowujemy w szczelnym, suchym słoiku.Z anyżu łuskamy same ziarenka, to samo tyczy się kardamonu. Laski i gałkę najlepiej zetrzeć w młynku lub na tarce, pieprz i ziele angielskie można utłuc w moździerzu.
Wesołych Świąt!Powiązane notki:Bajaderki z piernika i makowcaDomowa Bakaliowa śniadaniowa Granola (musli) z miodem z patelniDomowa pasztetowa z cebulką 2 w 1Praktyczne porady: Mieszanka do pancakes na cały tydzień i śniadanie z głowy!Korzenny Sernik z dynią – proteinowy – dieta Dukana