Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Już ostatnio robiłam
przyprawę do piernika, przy produkcji pierwszej partii piernika dojrzewającego, nie miałam jednak pod ręką aparatu ( a właściwie naładowanych akumulatorów ) więc obyło się bez zdjęć. Wczoraj piekłam pierniczki żeby zdążyć z lukrowaniem, a na mikołajki obdarować nimi rodzinę i przyjaciół. Co do samej mieszanki, warto samodzielnie zmielić
przyprawy lub użyć nowych , świeżych przypraw mielonych – otwierać opakowania bezpośrednio przy mieszaniu składników. Domowa
przyprawa może być też świetnym prezentem na mikołajki! Dołączcie do niej bilecik z przepisem na
ciasteczka,
kakao lub piernik!( Klik )
Składniki:świeżo zmielone:7 łyżek
cynamonu3 łyżki
imbiru2 łyżki
gałki muszkatołowej1 łyżka
goździków1 łyżka
kardamonu1 łyżeczka
ziela angielskiego1 łyżeczka
pieprzu1 łyżeczka
anyżudo piernika świetnie pasują też mielone ziarna
kopru i
kolendry .Przygotowanie:Jak już wspomniałam
przyprawy mielimy lub mieszamy zmielone
przyprawy ze świeżo otwartych opakowań.Przechowujemy w szczelnym, suchym słoiku.Z
anyżu łuskamy same ziarenka, to samo tyczy się
kardamonu. Laski i gałkę najlepiej zetrzeć w młynku lub na tarce,
pieprz i
ziele angielskie można utłuc w moździerzu.
Wesołych Świąt!Powiązane notki:Bajaderki z piernika i makowcaDomowa Bakaliowa
śniadaniowa Granola (
musli) z
miodem z patelniDomowa
pasztetowa z
cebulką 2 w 1Praktyczne porady: Mieszanka do pancakes na cały tydzień i śniadanie z głowy!Korzenny Sernik z
dynią – proteinowy – dieta Dukana