Wykonanie
3 Flares Twitter 0 Facebook 3 3 3 3 Flares ×Jestem zdziwiona, że na pomysł dodania na bloga tego przepisu, wpadłam dziś robiąc go po raz kolejny przy pieczeniu pizzy. Jak zdążyliście zauważyć jest jej tutaj całkiem sporo. Dobry
sos pomidorowy to podstawa tego znanego na całym świecie prostego włoskiego dania. Dopełnia smak smak
sera, podkreślając jego konsystencję. Użyjcie dobrej jakości produktów – koncentrat powinien być gęsty i kwaskowy, intensywnie
pomidorowy i chociaż większość to zredukowane o 30 %
pomidory, to mimo wszystko nie są sobie równe.
Keczup natomiast powinien być słodki i łagodny – o dużej zawartości
pomidorów, powyżej 180 g na sto gram produktu.

Składniki: na dużą pizzę lub jako dodatek do pizzy:4 łyżki
koncentratu pomidorowego4 łyżki
keczupu1/3 szklanki
wody1 łyżeczka suszonej
bazylii1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżeczka suszonego
majerankusól,
pieprzPrzygotowanie:Mieszamy wszystkie składniki sosu.Smarujemy nim pizzę lub podajemy jako dodatek do upieczonej.Smacznego!Powiązane notki:
Chleb pomidorowy ze
słonecznikiemSos koktajlowy – do
krewetek,
kurczaka, shoarmy sałatki i grillaKlasyczna pizza z
kurczakiem shoarma,
papryką i
serem mozzarellaSos czosnkowy z
ziołamiPizza w wersji wytrawnej ze
szpinakiem i klasyczna z
szynką i
papryką oraz rolowane bułeczki