ßßß Cookit - przepis na Sos pomidorowy do pizzy

Sos pomidorowy do pizzy

Wykonanie

3 Flares Twitter 0 Facebook 3 3 3 3 Flares ×
Jestem zdziwiona, że na pomysł dodania na bloga tego przepisu, wpadłam dziś robiąc go po raz kolejny przy pieczeniu pizzy. Jak zdążyliście zauważyć jest jej tutaj całkiem sporo. Dobry sos pomidorowy to podstawa tego znanego na całym świecie prostego włoskiego dania. Dopełnia smak smak sera, podkreślając jego konsystencję. Użyjcie dobrej jakości produktów – koncentrat powinien być gęsty i kwaskowy, intensywnie pomidorowy i chociaż większość to zredukowane o 30 % pomidory, to mimo wszystko nie są sobie równe. Keczup natomiast powinien być słodki i łagodny – o dużej zawartości pomidorów, powyżej 180 g na sto gram produktu.
Składniki: na dużą pizzę lub jako dodatek do pizzy:
4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki keczupu
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego majeranku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki sosu.
Smarujemy nim pizzę lub podajemy jako dodatek do upieczonej.
Smacznego!
Powiązane notki:
Chleb pomidorowy ze słonecznikiem
Sos koktajlowy – do krewetek, kurczaka, shoarmy sałatki i grilla
Klasyczna pizza z kurczakiem shoarma, papryką i serem mozzarella
Sos czosnkowy z ziołami
Pizza w wersji wytrawnej ze szpinakiem i klasyczna z szynką i papryką oraz rolowane bułeczki
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/11/11/sos-pomidorowy-do-pizzy